Apatinske ulice: Dimitrija Tucovića, žila kucavica našeg grada
Autor: Redakcija
11.05.2018.

Da li ste se nekad zapitali šta predstavljaju ulice u našim životima? Osim što su put koji nas vodi do posla, škole, ne daj Bože lekara, kuće ili neko drugo mesto, ulice su i mnogo više od toga. Ako dozvolite sebi malo filozofiranja, mogli biste se složiti sa našom teorijom, da su ulice jednom gradu isto što i karakterne osobine kod čoveka. Dakle kao što je karakter spoj različitih osobina nekog pojedinca koji daje celovitu sliku te osobe, tako je i grad spoj različitih ulica koje daju njegovu celovitu sliku. Vođeni ovom teorijom odlučili smo da vam predstavimo Apatin upravo kroz njegove "karakterne crte", kroz ulice, koje ga čine jednim od najlepših mesta u Vojvodini.



Ulica Dimitrija Tucovića, jedna od najdužih i najprometnijih ulica u Apatinu, kojom ste sigurno prošli ako ste makar jednom posetili ovaj grad, dobila je naziv po istaknutom teoretičaru i vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji. Dimitrije Tucović je bio osnivač Srpske socijaldemokratske partije, novinar i urednik Republičkih novina i Borbe. Tucović je čitav život posvetio borbi za radnička i ljudska prava, ravnopravnost polova, opšte pravo glasa, socijalnu pravdu i građanske slobode u Kraljevini Srbiji. Neke od ideja za koje se on zalagao danas predstavljaju široko prihvaćene vrednosti u Republici Srbiji a izrazito poštovanje prema njemu u svojim tekstovima često je izražavao čuveni Miroslav Krleža.



Dimitrije Tucović je kao rezervni kapetan II klase poginuo 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici protiv Austrougarske vojske. Iako je život izgubio vrlo mlad sa svega 33 godine, bio je pravi heroj svog vremena o čemu svedoče mnogobrojne ulice, škole, biblioteke, kulturno-umetnička društva koja i danas sa ponosom nose njegovo ime. 1973. godine u produkciji Radio televizije Beograd snimljena je biografska mini-serija "Dimitrije Tucović" u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Ljubiša Samardžić.



Zanimljivo je da je upravo u ulici koja danas u Apatinu nosi naziv Dimitrija Tucovića, 1898. godine rođen Ervin Šinko poznati hrvatski i mađarski književnik koji se smatra osnivačem Katedre za Mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.



Današnji izgled ulice Dimitrija Tucovića u Apatinu prilično je izmenjen u odnosnu na poslednje godine 20. veka. Autobuska stanica je premeštena na sam kraj ulice kod nekadašnjeg "Transportnog" a na njenom mestu sada se nalazi stajalište za taxi vozila.



Prepoznatljive fasade starih "švapskih kuća" u pojedinim delovima ulice zamenili su novi stambeni i poslovni objekti.


Da ne bude sve u skladu sa modernim, pobrinuli su se i objekti koji uspešno prkose vremenu, pa ulicu Dimitrije Tucović u Apatinu i dalje krasi zgrada nekadašnje Narodne radinosti, Radničkog univerziteta a na svom mestu su ostale i neke od čuvenih apatinskih kafana.


Ako uzmemo u obzir da se u ovoj ulici nalazi Muzej sporta koji čuva najveća sportska dostignuća ovog grada, kao i Sportska hala u kojoj svako dete napravi prve sportske korake, možemo slobodno reći da je ovo ulica iz koje aptinski sport kreće a u njoj nastavlja da "živi" makar u sećanjima pomenutog muzeja. U prilog navedenom ide i to da je dom jednog od najtrofejnijih apatinskih sportova, rukometa upravo u ovoj ulici.



Bila vam draga ili ne, ovom ulicom jednostavno morate proći. Ono što je u velikim gradovima Bulevar, u Apatinu je to ulica Dimitrija Tucovića, koja ima svoje mesto u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ove varoši. Što bi se jednostavno reklo - ova ulica ima dušu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar