Apatinske ulice: Branka Radičevića - nekadašnja obala dunavskog rukavca
Autor: Redakcija
29.06.2018.

Vreme se menja, sa vremenom ljudi, a sa ljudima svakako i ulice. Jedna od apatinskih ulica koja je u potpunosti promenjena u odnosu na svoj prvobitni izgled, jeste ulica Branka Radičevića, koja nosi ime ovog cenjenog srpskog pesnika.

Branko Radičević (1824-1853) je bio jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma i najodaniji sledbenik Vukove reforme pravopisa, srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost.



Prve stihove napisao je još kao srednjoškolac, dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, a intenzivije se počeo baviti književnim radom oduševljen Vukovim reformama. Radičević je pisao ljubavne, epske, rodoljubive pesme ali je posebno ostao upamćen  po tužnim pesmama, elegijama, poput "Đačkog rastanka" i "Kad mladijah umrijeti", koja se smatra za jednu od najlepših elegija u srpskoj književnosti.

Branko Radičević je preminuo od tuberkuloze u 29. godini života, na rukama Vukove žene Ane. Poštovanje i zahvalnost ukazala mu je srpska omladina, koja je ispunila pesnikovu želju, te su trideset godina nakon smrti, 1883. godine, njegovi posmrtni ostaci preneti iz Beča u Stražilovo.



Po Branku se danas zovu škole, ulice, trgovi i dve nagrade: "Nagrada Branko Radičević" (dodeljuje se stranom pesniku za doprinos savremenoj poeziji) i "Brankova nagrada" (za najbolju prvu pesničku knjigu, autora do 30 godina).

Ulica koja u Apatinu nosi ime Branka Radičevića "ušuškana" je u samom središtu varoši. Ova ulica je nekada bila veoma važna za Apatinsku privredu. Na ovom mestu su se nalazile dve fabrike obuće "Istra" i "Ideal". Pa ako pitate bilo kojeg starosedeoca gde su mu bili zaposleni roditelji, gotovo sigurno ćete u odgovoru čuti makar jedno od pomenutih imena.



Ulica Branka Radičevića je nekada imala samo jedan red kuća i zvala se Mala močvarska ulica, zbog rukavca na čijoj obali je izgrađena. Mnogi stari Apatinci još se sećaju ostatka ovog rukavca, a i danas ovaj prostor predstavlja najniži deo grada.



Današnji izgled ove ulice je u skladu sa novim vremenom, pomenute fabrike su zamenile stambene zgrade, dok je na nekadašnjoj obali rukavca izgrađena nova, moderna pijaca i ceo red kuća.



Ulica Branka Radičevića počinje iz samog centra grada, ukršta se sa ulicama Duška Trifunovića i Nikole Tesle, pa slobodno možemo reći da je to ulica gde se sreću velikani svog vremena.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar