Apatinske ulice: Sedam sekretara SKOJ-a
Autor: Redakcija
24.08.2018.

Ove nedelje ne govorimo o jednoj ulici već o sedam: Mije Oreškog, Janka Mišića, Stjepana Debeljaka, Josipa Kolumba, Pere Popovića Age, Paje Marganovića i Zlatka Šnajdera.

Reč je o mini naselju u Apatinu, sakrivenom i odvojenom od ostatka sveta. Ovaj kraj nalazi se u zapadnom delu grada i oivičen je ulicama Miće Radakovića, Svetozara Markovića, Jezerskom i železničkom prugom. Pet od ovih sedam ulica su slepe ulice i u njih možete doći samo iz jedne zajedničke, bezimene, koja ih sve spaja, a do nje takođe nemate mnogo načina da dođete: kroz dve preostale – Janka Mišića i Josipa Kolumba ili skretanjem na početku Jezerske ulice. Peške, naravno, postoje još neki prolazi. 

Najinteresantnija činjenica jeste što ih ima sedam pa su dobile imena prema sedmorici predratnih članova tada ilegalne Komunističke partije Jugoslavije koji su stradali u periodu od 1929. do 1931. godine.

         Biste sedmorice sekretara SKOJ-a na Novom Beogradu

Danas je malo onih koji znaju ko su bili ova sedmorica, ali i malo njih koji su uopšte upoznati sa postojanjem jednog ovakvog kraja u Apatinu s toga smo pokušali ovom prilikom da vas upoznamo sa time. 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar