Apatinske ulice: Stanka Opsenice - ulica čuvenih Ličana
Autor: Redakcija
20.07.2018.

Kod nas ulice vrlo često nose naziv narodnih heroja i u tome nema ništa neobično, ali nije čest slučaj da je taj narodni heroj u direktnoj vezi sa ulicom koja nosi njegovo ime, upravo je to slučaj sa ulicom Stanka Opsenice u Apatinu.

Stanko Opsenica je rođen 27. novembra 1907. godine u Ljubovu kod Korenice u Lici. Bio je jedan od organizatora narodnog ustanka u Lici, protiv fašista i ustaša, 1941. godine. Od aprila 1942. godine bio je komandant Bataljona "Ognjen Prica", koji je 22. avgusta ušao u sastav Druge ličke, proleterske udarne brigade. U toku leta 1942. primljen je u članstvo Komunističke partije. Opsenica je imao dva rođena brata, Stevana i Aleksu, koji su takođe učestvovali u narodnooslobodilačkim ustancima. Stanko Opsenica je poginuo 15. januara 1943. godine, prilikom napada Partizana na Gračac. Dve godine kasnije 1945. Opsenica je proglašen za narodnog heroja, a ovo priznanje poneo je i njegov brat Stevan.

Stankova porodica je 1945. godine kolonizirana u Apatin i to baš u kuću koja se danas nalazi u ulici Stanka Opsenice. Njegova familija se vrlo brzo preselila u Beograd ali je ostala veza narodnog heroja sa Apatinom i ulicom koja danas nosi njegovo ime.

Ulica Stanka Opsenice u Apatinu nije tako često menjala svoj izgled, kao neke druge apatinske ulice. Starosedeoci pamte čuveno jezero koje se nekada nalazilo pri kraju ulice, tačno na mestu gde je danas središte Crvenog krsta. Na jezeru su meštani pojili stoku a često su se u njemu i kupali, u zimskom periodu, kad se voda pretvori u led, to je bilo igralište za decu iz cele varoši.

Apatin je poznat kao kraj u kojem su nekada živele vrlo bogate Nemačke porodice, par očuvanih kuća iz tog vremena i u ovoj ulici svedoče o tome.

Još jedna zanimljivost koja je od skoro u vezi sa ulicom Stanka Opsenice, jeste ta što se u njoj nastanio još jedan borac, ali borac sa košarkaških terena,  proslavljeni košarkaški as Predrag Peđa Šuput, koji je ne tako davno nosio dres Vojvodine, Partizana, Hemofarma, Bamberga, Cedevite... Da slučajnost bude još veća Predrag Šuput je takođe rodom iz Like a put ga je preko cele Evrope doveo upravo u Apatin i to baš u ulicu Stanka Opsenice, njegovog čuvenog zemljaka.

Apatin je nadaleko poznat kao lički grad, često u šali kažemo i najveći lički grad posle Čikaga, pa onda možemo i slobodno reći da je ulica Stanka Opsenice u Apatinu, ulica čuvenih Ličana.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar