Apatinske ulice: Marka Oreškovića - ulica koja čuva od zaborava
Autor: Redakcija
17.08.2018.

Jedna od ulica u Apatinu, koja spaja dva kraja grada, kojom brzo stignete od periferije do samog centra i obrnuto, a pri tome izbegnete semafore i gužvu u saobraćaju, jeste ulica Marka Oreškovića. Ali pre nego što "prošetamo" kroz nju, osvrnućemo se na lik i delo jednog od narodnih heroja iz perioda Drugog svetskog rata.
Marko Orešković - Krntija, rođen je 3. marta 1896. godine u selu Široka Kula kod Gospića. Godine 1936. ilegalno odlazi, preko Austrije, Švajcarske i Francuske, u Španiju, gdje se, prvo kao mitraljezac u 2. bataljonu 129. internacionalne brigade, a zatim kao vodnik i partijski rukovodilac u bataljonu, bori protiv fašizma za slobodu španskog naroda.

 

Kao prekaljenog revolucionara i iskusnog borca, poslije okupacije zemlje, CK KPJ ga upućuje u Liku zbog organizovanja oružanog ustanka. Svojim radom i posvećenošću brzo je postao popularan, voljen, cenjen i poštovan u Lici.
U oktobru 1941. postavljen je za političkog komesara štaba Grupe NOP za Liku, koji je tada formiran, a istog meseca i za prvog političkog komesara glavnog štaba u Hrvatskoj. Nije uspeo da se posveti ni jednoj od ove dve funkcije jer je iste godine ubijen, a do danas nije potpuno rasvetljeno ko ga je ubio i po čijoj naredbi.
Narod u Lici ispevao je o njemu mnoge pesme i stvorio legendu. Mesec dana posle njegove smrti, prvi partizanski bataljon formiran u Hrvatskoj dobio je naziv bataljon "Marko Orešković", a njegovo ime nosila je i prva partizanska brigada Hrvatske,  kasnije 1. brigada 6. ličke proleterske divizije.
Narodnim herojem proglašen je 26. jula 1945. godine.
U Apatinu ime Marka Oreškovića ne nosi samo ulica, već, i nekad, vrlo uspešno građevinsko preduzeće, a na gradskom trgu nalazi se spomen bista sa njegovim likom.

Ukoliko krenete od samog početka ulice Marka Oreškovića, prvo što ćete primetiti je novoizgrađena, automatizovana, autopraonica, jedina ovakvog tipa u našoj varoši. Praonica je svakako nešto što je donelo novo, moderno, vreme ali ukoliko nastavite dalje, videćete istinske vrednosti, koje ova ulica čuva od zaborava.

Jedna od njih je apatinski mlin, koji se, kako peva Bane Krstić, frontmen čuvenog "Garavog sokaka", brinuo u svakom pogledu da zrnom žita bude sve u redu. Mlin "Prvi Maj", na žalost, pamti bolja vremena koja će, nadamo se, ponovo doći.

Preko puta mlina nekada je bila daščara, koje danas više nema ali se i dalje u ovoj ulici može videti po koja stara "švapska" kuća, koja nas asocira na prošla vremena. Takođe postoji i kontrast u vidu novoizgrađenih stambenih objekata, da nas ipak podseti na vreme u kojem sada živimo.

Folklor svakog naroda je bazični deo kulture tog istog naroda, a najvažniji deo folklora našeg naroda neguje se i od zaborava čuva upravo u ovoj apatinskoj ulici i to u Gradskom kulturno-umetničkom društvu "Dunav".

Uzimajući u obzir sve napisano, bićemo toliko slobodni te ulicu Marka Oreškovića nazvati ulicom koja povezuje ali i čuva od zaborava.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar