Apatinske ulice: Vlade Ćetkovića - sećanje na đačko doba
Autor: Redakcija
18.05.2018.

Pominjali smo već da u Apatinu, kao i u većini naseljenih mesta širom Srbije, ulice uglavnom nose imena narodnih heroja. Mnogi od njih se nisu isticali samo u borbama za slobodu svog naroda, već su u želji da pobede fašizam odlazili na frontove širom Evrope. Ime jednog od takvih heroja sa ponosom nosi apatinska ulica, Vlade Ćetkovića.

Vladimir Vlado Ćetković je rođen u selu Piperima, blizu Podgorice. Još jedan je u nizu narodnih heroja koji su se u mladosti istakli borbama protiv fašizma u Španskom građanskom ratu. Zanimljiva činjenica  u vezi sa ovim borcem, za ljudska prava i slobodu, jeste da se školovao daleko od kuće, u nama komšijskom Somboru, gde je završio elektromehaničarski zanat. U Španiji je imao čin poručnika Španske republikanske armije a istakao se borbama kod Madrida kao i kroz čitavu Kataloniju. U Španiji je teško ranjen a odmah nakon toga, prilikom poraza Španske republike, je uhapšen i prebačen u koncentracioni logor u Francuskoj.

1941. godine beži u ratom zahvaćenu Jugoslaviju i pridružuje se borbama u Lici i Bosanskoj Krajini. Bio je član Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske, komandant Osme kordunaške divizije, a 1. septembra 1944. unapređen je u čin general-majora. Poginuo je nesrećnim slučajem, 20. oktobra 1944. godine, kada je pet britanskih aviona, iznad Dalmacije, greškom, napalo poštanski avion NOVJ, u kome se nalazio.

Još za života, 7. septembra 1944. godine, odlukom Predsedništva AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom partizanske zvezde prvog reda, a za narodnog heroja, posthumno je proglašen 13. avgusta 1945. godine.

Apatinska ulica koja nosi Vladino ime, nalazi se u istom kraju i "rame uz rame" sa ulicama Stanka Opsenice, Miće Radakovića i Ognjena Price, o kojima smo ranije pisali. Kroz istoriju ova ulica je u Apatinu ostala upamćena po dve škole koje su se u njoj nalazile. OŠ Rade Končar i ogranak OŠ Žarko Zrenjanin bude sećanja na vremena kada je bilo mnogo više razreda i dece pa su našoj varošici bile neophodne tri osnovne škole škole.

Da ova ulica ima jaku vezu sa decom i mladima od nedavno svedoči i sportski klub borilačkih veština Gym tonic, koji okuplja i uči mlade da se bore u sportskim disciplinama ali i u životu. Naravno moramo spomenuti i Vilu Jelena, u kojoj svaki putnik namernik koji dođe u Apatin može da pronađe mesto za odmor.

Ako pitate Apatince koji žive u ulici Vlade Ćetkovića, zašto je vole i šta je u njoj posebno, čućete mnogo razloga. Mi vam ipak preporučujemo da je obiđete, upravo sad, u poznu jesen i pronađete svoj razlog.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar