Apatinske ulice: Srednja
Autor: Redakcija
03.08.2018.

U poslednja dva teksta pisali smo o ulicama koje dočekuju i ispraćaju sve one koji dolaze u Apatin ili iz njega odlaze. Prigrevačka i Somborska ulica su širom otvorene kapije grada, u kojem žive alasi, boemi, umetnici, humanisti i mnogi drugi... U dve reči - dobri ljudi. Ulica koju vam danas predstavljamo nalazi se u srcu grada, pa je i ime koje nosi, Srednja ulica, u skladu sa tim.

Srednja ulica, baš kao što joj naziv nagoveštava, nalazi se u centru zbivanja, počinje od opštinske zgrade ili ako hoćete policijske stanice i iz srca grada direktno vodi ka Dunavu, jednom od zaštitnih znakova Apatina. U ovoj ulici su se nekada nalazila omiljena mesta, poput bioskopa "Iskra", bez čijih projekcija na otvorenom, se nije moglo zamisliti leto u Apatinu. Ne tako davno na istom mestu je bila diskoteka i kafana "Brodvej", a sve ovo ostaje samo u sećanju jer se poslednjih godina upravo na ovoj lokaciji priprema izgradnja stambene zgrade.

Jedna od prvih picerija u Apatinu nalazila se u Srednjoj ulici. Sećanje na piceriju "Bonus" i danas možete podstaći kada prođete ovim krajem. I dalje je sve na istom mestu, samo su vrata na žalost zatvorena. U komšiluku se danas nalazi Auto-škola "Sale", dok su sa druge strane ulice (preko puta) neke od čuvenih kafana, "Vrelo Zrmanje", "Marina", "Burence" (na drugom kraju ulice) u koje su svojevremeno svakodnevno svraćali ljubitelji dobre kapljice.

Ako pitate bilo kog Apatinca, da li može zamisliti Srednju ulicu bez fotografske radnje porodice Mirić, sigurni smo da ćete čuti odričan odgovor. "Foto Mirić" i danas traje, doduše, radnja se nalazi nekoliko metara dalje nego pre desetak godina ali jedan od zaštitnih znakova ove ulice i dalje uspešno radi.

Knjižara, agencije za prepis vozila, prodavnica i servis mobilnih telefona, parfimerija, butik džinsa, samo su neka od mesta zbog kojih morate doći u Srednju ulicu. Takođe u Srednjoj ulici u Apatinu, nalaze se pokrajinske i državne ustanove kao i sedište Kancelarije za mlade Opštine Apatin.

Frensis Bejkon, engleski filozof, je rekao "najlepši deo lepote je onaj koji slika ne može izraziti", pa vas upravo zbog toga pozivamo da prošetate Srednjom ulicom u Apatinu i uživate u tom najlepšem delu lepote, koji vam reči i fotografije nisu dočarale.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar