Apatinske ulice: Dunavska – putem starih alasa
Autor: Redakcija
27.07.2018.

Ulice čuvaju sećanja na mnoge lepe trenutke. Dovoljno je samo proći ulicom, gde vam je živela prva ljubav ili u kojoj ste proveli detinjstvo, da se prisetite tog davnog perioda i da vam se na trenutak učini da ga opet proživljavate. Bilo da je dugačka ili kratka, svaka ulica je priča za sebe i za nekoga je baš ona najlepša, najdraža i najvažnija. Jedna od ulica, koja nije dugačka ali već dugo budi sećanja na lepe trenutke kod mnogih Apatinaca, jeste Dunavska ulica.

Ulica nosi naziv, nakon Volge, druge najduže i druge vodom najbogatije reke u Evropi i najduže reke u Evropskoj uniji. Dunav izvire u Švarcvaldu (šumoviti planinski kraj u pokrajini Baden Virtenberg, na jugozapadu Nemačke), spajanjem rečica Brigah i Breg, u mestu Donauešingen. Dunav dalje teče prema istoku, kroz nekoliko glavnih gradova u srednjoj i istočnoj Evropi: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd a nakon 2859 km, na obali Crnog mora, stvara deltu u Rumuniji i Ukrajini, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Dunav kroz Apatin protiče na 1401. km svog toka i predstavlja jedan od zaštitnih znakova našeg grada. Apatinsko područije se nalazi u središtu velike poplavne zone Dunava u Srbiji (Gornje podunavlje) i poznato je kao najveće mrestilište ribe u ovoj zoni ali i zaštićeni rezervat prirode u kojem je nastanjeno stotine vrsta ptica, kao i mnogo drugih vrsta divlje flore i faune.

Dunavska ulica je, kako smo spomenuli, jedna od najkraćih ulica u Apatinu, ali je svakako važna za sve Apatince. Ona predstavlja put ka moćnom Dunavu, ka kojem se svakodnevno upućuju mnogi alasi iz ovog kraja ali i svi zaljubljenici u prirodu.

Na početku Dunavske ulice, tačno preko puta Apatinske pivare nekada davno nalazilo se jedno od prvih zabavišta u našem gradu. Danas je ova ulica svakako poznata i po piceriji "Zamak", lepom objektu u vlasništvu našeg proslavljenog košarkaša Predraga Šuputa ali takođe ne smemo izostaviti ni Dom penzionera, mesto, na kojem naši stariji sugrađani uz pesmu i igru uživaju u svojim penzionerskim danima.

Dunavska ulica je ujedno i put koji vodi ka mnogim znamenitostima Apatina i okoline, pravoslavni hram "Sabor Svetih Apostola", čarde na Dunavu i zaštićeni rezervat prirode "Gornje podunavlje", samo su neke od njih. Ako se uputite u ovaj kraj i dođete u Apatin, obavezno prođite Dunavskom ulicom, putem starih alasa.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar