Apatinske ulice: Vase Pelagića - Blok u srcu grada
Autor:
08.03.2015.

Širenje naseljenih mesta i izgradnja novih “blokova”, kuća ili zgrada uglavnom se dešava na periferiji. Gradovi se u pojedinim slučajevima toliko šire da se skoro spajaju sa susednim mestima. Ne tako davno među Apatincima je kružila priča da postoji idejni plan o postepenoj izgradnji Sombora i Apatina, jednog prema drugom, sve tok se ne bi spojili u tako zvani "Dunavgrad". Čaršijske priče svakako da nisu pouzdan izvori ali moramo priznati da je ideja vrlo zanimljiva, bez obzira bila ona istinita ili plod nečije mašte. Vase Pelagića ulica koju vam danas predstavljamo, jedna je od ulica koje se nalaze u “bloku” koji čini noviju istoriju Apatina, a pri tome nije izgrađen na periferiji već u samom srcu grada.

Vasa Pelagić (1833-1899) je bio predstavnik utopijskog socijalizma kod Srba u drugoj polovnini XIX veka, prosvetni radnik i narodni lekar. Takođe je bio upravnik Sprsko pravoslavne bogoslovije, koja je bila prva srednja škola u Bosni. Pelagić je primio čin arhimandrita da bi zaštitio Bogosloviju u Banja Luci od reakcionarnih elemenata sve tri vere, kojima se nije dopadao njegov slobodnouman školski program.

Vasa je učestvovao u bosanskom ustanku 1875. godine u napisao je Program ustaških prava i druge memorandume za bosanske ustanike. Tokom osamdesetih godina je boravio u Srbiji, ali zbog širenja socijalističkih ideja biva proteran nekoliko puta u Rumuniju i Bugarsku. Svojim idejama koje je objavljivao u knjigama, brošurama i novinskim člancima, je puno uticao na radničke i seljačke mase na prostorima Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Bugarske. Osim Istorije Bosansko-hercegovačke bune i Stvarnog nardonog učitelja, Pelagić je napisao i dela iz domena socijalizma a zalagao se i za reformu školstva.

Kao što smo naglasili ulica koja nosi Pelagićevo ime nalazi se u bloku koji čini noviju istoriju Apatina. Ova ulica kao i sam blok, nalazi se u kraju koji je oivičen ulicama Stanka Opsenice, Petefi Šandora, Dože Đerđa i ulicom Miće Radakovića.

Po ličnom mišljenju smatram da je ovo jedan od najlepših i najurednijih krajeva Apatina. Kažu da “slika zamenjuje hiljade reči” a ja vam preporučujem da nakon što pregledate fotografije koje smo za vas pripremili, prošetate ulicom Vase Pelagića i uverite se da ni fotografije nisu dovoljne da dočaraju istinsku lepotu ovog kraja.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar