Apatinske ulice: Nikole Pašića - uličica koja nosi ime čuvenog političara
Autor: Redakcija
08.02.2019.

Ovaj put pišemo o “slepoj” uličici ili bolje reći sokačiću, koji nosi ime Nikole Pašića, jednog od najpoznatijih političara u istoriji našeg naroda.

Nikola Pašić (1845-1926) poznati političar, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke. Pašić je političku karijeru otpočeo 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zajačaru. U ideološkom smislu, prošao je kroz nekoliko faza: u mladosti je bio socijalista i revolucionar, u zrelim godinama borac za parlamentarnu demokratiju, dok je u kasnim godinama postao konzervativac.

(Trg Nikole Pašića u Beogradu)

1881. kad je zvanično osnovana Radikalna stranka, Nikola Pašić je bio prvi predsednik Glavnog odbora. Po izbijanju Timočke bune, napušta zemlju, a decembra 1883. je u odsustvu osuđen na smrt. Posle abdikcije kralja Milana (1889), bio je amnestiran, vratio se u zemlju i ponovo preuzeo vođstvo Radikalne stranke. Pašić je bio gradonačelnik Beograda, predsednik srpske vlade, ministar spoljnih poslova Srbije, takođe je bio i diplomata i predsednik Narodne skupštine. Pašić je bio jedan od glavnih tvoraca Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila oblik unitarne monarhije. Kasnije je kralju Aleksandru Karađorđeviću poćela da smeta Pašićeva ličnost, odvojio se od njega i uklonio ga sa položaja predsednika vlade. Bio je na audijenciji kod kralja Aleksandra 9. decembra 1926. godine, tokom koje je kralj izneo kritike na račun Pašićevog sina i nije mu poverio novi mandat predsednika vlade. Potrešen ovim događajem Pašić je iznenada preminuo sutradan 10. decembra 1926. godine od moždanog udara, u 81. godini života. Sahranjen je na Novo groblju u Beogradu. U političkom životu Srbije, Pašić je proveo 48. godina. Aktivno se bavio politikom do smrti.

Ulica Nikole Pašića se nalazi između ulica Svetog Nikole i Stanka Opsenice a u nju se ulazi iz ulice Stevana Sremca.

Kao i većina kuća u ovom apatinskom bloku, i ulica Nikole Pašića je svoj današnji oblik dobila devedestih godina prošlog veka. U proleće, a koje nam nije daleko, kada sve cveta i kada je sve obasjano sunčevim zracima, najviše do izražaja dolazi lepota koju krije i ova apatinska ulica.

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar