Apatinske ulice: Nušićeva - Put ka srcu grada
Autor: Redakcija
26.10.2018.

Priču o ulicama Apatina nastavljamo jednom od ulica, koja vodi u sami centar grada i koja je od izuzetne važnosti za sve Apatince. Ulica koja nosi naziv jednog od najvećih srpskih pisaca, Nušića, svedok je bogate istorije našeg grada i čuva sećanja na neke od čuvenih Apatinaca.

Branislav Nušić (1864-1938) je poznati srpski pisac romana, drama, priča i eseja ali i začetnik retorike u Srbiji. Nušić je bio aktivan učesnik srpsko-bugarskog rata (1885.) nakon čega je objavio kontroverznu pesmu "Dva raba", zbog koje je osuđen na dve godine robije, koja je ismevala srpsku monarhiju a posebno kralja Milana. 1900. godine Branislav Nušić je postavljen za sekretara Ministarstva prosvete a ubrzo nakon toga je postao dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. 1904. godine postavljen je za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Baveći se novinarstvom pisao je pod pseudonimom "Ben Akiba". Ovaj plodni srpski pisac ostao je upamćen po svom specifičnom humoru, pišući o ljudima i njihovoj duhovitoj prirodi. Neka od najpoznatijih dela Branislava Nušića su: "Tako je moralo biti", "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Sumnjivo lice", "Knez Ivo od Semberije", itd.

U apatinskoj ulici koja nosi Nušićevo prezime, nalaze se neke od najvažnijih ustanova u našem gradu. Dom zdravlja, dečiji dispanzer, gradska apoteka.

Na mestu gde je šezdesetih godina izgrađen Dom zdravlja, nalazilo se i porodilište gde su rođeni mnogi Apatinci.

U ovoj maloj apatinskoj ulici vezu sa prošlošću čuva i frizerska radnja "Rakić", dobro poznatog Bogdana Rakića, čuvenog Bude, čija berberska radnja je bila omiljeno mesto mnogim Apatincima, a odlazak kod njega prava tradicija. Brijao je Bude i čuvenog američkog šahistu Bobija Fišera i bio jedan od retkih ljubitelja fudbalske romantike, tj. OFK Beograda.

Posebnu lepotu ova ulica je dobila izgradnjom novog trga u Apatinu, kada iz ove uličice izađete na prostrani, prelepi trg, koji nosi naziv još jednog čuvenog Srbina, Nikole Tesle.

Nušićeva ulica u Apatinu je pravi primer kako tradicija i lepa sećanja mogu da se sačuvaju od zaborava, a da se opet sve to ukolopi sa modernim stilom izgradnje koji donosi novo vreme.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar