Apatinske ulice: Đure Đakovića i Đure Salaja - apatinska oaza
Autor: Redakcija
11.10.2018.

Ulice Đure Đakovića i Đure Salaja zajedno čine jedan od najlepših apatinskih krajeva. Deo grada koji se za jedne nalazi iza bloka Lika, za druge kod vodotornja, a za treće između ulica Petra Drapšina i Marka Oreškovića, je prava apatinska oaza. Nazvali smo ovaj kraj oazom ne samo simbolično, zbog vodotornja, koji snabdeva Apatince izvorom života, vodom, već i zbog mnogih lepota koje ovaj kutak grada krije a koje ćemo pokušati da dočaramo kroz reči i fotografije.   

Đuro Đaković (1886-1929) metalski radnik, organizacioni sekretar Centralnog  komiteta Saveza komunista Jugoslavije i jedan od najistaknutijih boraca radničke klase. Već 1910. godine je, kao radnik u Sarajevu, učestvovao u prvim radničkim štrajkovima, takođe je bio jedan od najistaknutijih boraca protiv frakcija u vrhovima KPJ.

U vreme Španskog građanskog rata, jedan bataljon 129. internacionalne brigade španske republikanske armije dobija naziv, bataljon Đuro Đaković. Na dvadesetogodišnjicu pogibije, 25. aprila 1949. godine, njegovi posmrtni ostaci su svečano preneti u Beograd i sahranjen je u grobnicu na Kalemegdanu, pored posmrtnih ostataka Ivana Milutinovića i Ive Lole Ribara. Ceremonija su prisustvovali mnogi uticajni ljudi toga vremena: Josip Broz Tito, Moša Pijade, Boris Kidrič ali i Đuro Salaj, još jedan istaknuti borac za ljudska, radnička, prava, čije ime nosi ulica koja se nalazi odmah uz ulicu Đure Đakovića i koja sa njom čini neodvojivu celinu ovog apatinskog kraja.

(Đuro Đaković i Đuro Salaj)

Đuro Salaj (1889-1958) je takođe bio jedan od istaknutijih revolucionara, predsednik Centralnog odbora Jedinstvenih sindikata Jugoslavije i junak socijalističkog rada. 1945. godine na Prvoj zemaljskoj sindikalnoj konferenciji u Beogradu, izabran je za predsednika Centralnog odbora da bi kasnije bio izabran i u Savezno izvršno veće.
Salaj je sahranjen na zagrebačkom Mirogoju u Grobnici narodnih heroja. O njegovom doprinosu i značaju svedoče odlikovanja poput Ordena junaka socijalističkog rada kao i druga visoka jugoslovenska odlikovanja.

Ono što karakteriše ovaj deo Apatina pored upečatljivog vodotornja, jesu i stomatološke ordinacije, ali svakako i Body Building klub Braća Blanuša, dobro poznatih Milana i Borisa Blanuše, osvajača mnogobronih priznanja u našoj zemlji i inostranstvu. Sa teretanom braće Blanuša ne završava sportska priča ovog kraja. Od uvek se ovde igrao dobar basket, a pored terena za košarku i odbojku najavljena je i izgradnja Street workout igrališta, ili ti terena za uličnu gimnastiku, koja osvaja ulice svih svetskih gradova. Najmlađi svoj kutak pronalaze u vrtiću i rođendaonici Bajka, koja se takođe nalazi u ovom delu grada.

Ne mogu sve lepote ovog kraja da stanu u jedan tekst, zato smo za kraj ostavili nekoliko fotografija prelepih kuća i još lepše uređenih dvorišta, da vas namame u ovaj kraj, da prošetate i upijete sve boje i mirise koje je nemoguće zabeležiti fotoaparatom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar