Apatinske ulice: Pivarska ulica - mesto odakle je sve krenulo
Autor: Redakcija
21.09.2018.

Pominjali smo mnogo puta kako je svaka ulica podjednako važna za jedan grad. Svaka ima nešto svoje i posebno što na kraju daje taj jedinstveni "šmek" koji svaki grad poseduje. Ulica o kojoj danas pišemo je ipak za nijansu, možda ne važnija, ali svakako istaknutija od većine drugih, jer čuva nešto što se danas zove brend Apatina, a to je vekovna tajna starih pivara, po kojoj je Apatin poznat širom sveta.

Predaleke 1541. godine Apatin osvajaju Turci pod cijom vlašću ostaje narednih 140 godina, kada dolazi pod vlast Austrougarske monarhije. Upravo je to jedan od najvažnijih trenutaka za razvoj pivarstva u Apatinu, jer je se pored Srba u tom periodu na ove prostore doselio veliki broj stanovnika sa prostora današnje Austrije i Nemačke, koji su bili poznati po pivarskom zanatu, a neki bi to nazvali i umetnošću.

Mnoge faze je prošla Apatinska pivara od 1756. godine kada se u zapisima navodi kao "Carska pivara", pa sve do danas. Preživela je procese modernizacije, privatizacije a i ratove, iako je nakon Prvog svetskog rata čak devet godina bila u zastoju sa proizvodnjom, ali se uz pomoć upornih i vrednih ljudi održala sve do danas. A danas, danas je u vlasništvu jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija "Molson coors", lider je na domaćem tržištu piva, prijatelj je i pokrovitelj mnogih sportskih i kulturnih događaja u celoj regiji, a dokaz za sve navedeno su nagrade poput "Brend decenije" i tri puta za redom nosilac znaka "Najbolje iz Srbije".

Možda se kao zvanična adresa Apatinske pivare, ne navodi Pivarska ulica, ali iz ove ulice sve kreće. Možemo slobodno reći da se iz Pivarske ulice ulazi u svet piva, na šta nas i sam naziv navodi.

Pivara jeste centar zbivanja ali ne i jedino što krasi ovu ulicu. Nekada je to bila pivnica u sklopu pivare a danas je samo kafana "Kod Bajsona" mesto gde dušu odmaraju apatinski boemi ali i oni koje put nanese na ovu stranu. Sada već čuvena prodavnica "Mornar", gde apatinski alasi nabavljaju ribolovački pribor, zatim frizerski salon "Lela", a nikako ne smemo izostaviti teretanu kajakaškog kluba, u kojoj su ponikli mnogi šampioni ovog trofejnog sporta u Apatinu.

Priroda se takođe pobrinula da ulepša ovu ulicu koja i sama vodi ka najvećem prirodnom bogatstvu našeg grada, reci Dunav.

Ukoliko niste iz Apatina a nađete se u ovom gradu, osetite miris hmelja, vidite vredne užurbane radnike i čujete zvuk, nalik onome kada nadravljate sa prijateljima, budite sigurni da ste u Pivarskoj ulici, na mestu odakle je sve krenulo.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar