Apatinske ulice: Njegoševi sokaci
Autor:
20.09.2015.

Postoji mnogo ličnosti iz davne i bliže prošlosti koje su nas svojim delima zadužili. U znak zahvalnosti, njihova imena nose škole, domovi kulture a takođe i ulice. Upravo u znak sećanja na jednog velikog čoveka i Apatin ima ulicu koja se, sa ponosom, zove Njegoševa.

Petar II Petrović Njegoš, za života poznat kao vladika Rade (po rođenju Rade Tomov Petrović, 1813-1851) je bio crnogorski pesnik, episkop i vladar.

Udario je temelje moderne crnogorske države uspostavljanjem organa vlasti: Senata, Gvardije i Perjanika i uvođenjem plaćanja poreza. Objedinio je svetovnu i versku vlast proterivanjem guvernadura Radonjića iz zemlje, čime je ukinuta tradicionalna podela vlasti između guvernera koji se oslanjao na Zapad i episkopa koji se oslanjao na Rusiju.

Njegoš je počeo da piše još kao dečak. To su bile kratke pesme duhu narodne poezije, često ispevane uz gusle. Sima Milutinović, Njegošev učitelj, je u svoju zbirku narodnih pesama uneo i pet pesama za koje je tvrdio da su Njegoševe. Njegoš je u vreme neprekidnih bojeva sa Turcima, zaneseno voleo narodne pesme, skupljao ih i sam stvarao nove. Čitanjem i razmišljanjem, on je ulazio sve dublje i potpunije uobličavao svoje umetničko izražavnje i poslednjih sedam godina života stvorio tri svoja glavna dela Luča mikrokozma, Gorski vijenac i Lažni car Šćepan Mali.

Njegoš je bolovao od tuberkuloze, od koje je preminuo 19. oktobra 1851. na Cetinju. U septembru 1925. godine, kralj Aleksandar Karađorđević je izvršio svečan prenos Njegoševih kostiju sa Cetinja na Lovćen, u novu kapelu, koja je podignuta umesto stare kapele.

Mauzolej na Lovćenu je, na mestu te kapele, sagrađen početkom 70-tih godina 20. veka, gde sada počivaju posmrtni ostaci ovog velikog pesnika i državnika.

Njegoševa ulica u Apatinu, je jedna mala, jednosmerna ulica, koja se nalazi nedaleko od Dunava. Isprepletena je sokacima koji su njen zaštitni znak.

Zajedno sa ulicama, Nikole Tesle i Miloša Obilića, čini kraj koji, kroz nazive ulica, čuva uspomenu na neke od najvažnijih ljudi u istoriji našeg naroda ali i čovečanstva uopšte.

Njegoševa ulica je pored pomenutih sokaka sačinjena od zbijenih kuća, što novoizgrađenih tako i onih koje uspešno odolevaju vremenu još od velike poplave koja je 1965. godine, zahvatila naš grad.

Leto je već na izmaku a jesen nam se polako ali sigurno najavljuje. Bilo da je sunčano ili tmurno i oblačno, svakako vam preporučujemo da prošetate Njegoševom ulicom, jer ne zaboravite da svaka ulica ima ono nešto, svoje, posebno i svaka čini od Apatina mesto drugačije od drugih.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar