Apatinske ulice: Železnička - ulica kojom su prolazili vozovi
Autor: Redakcija
28.09.2018.

"Nekada jedna od najprometnijih ulica u Apatinu,

a danas bleda slika prošlih vremena."

Ovo je možda malo grub opis Železničke ulice, ali verujem da slično mišljenje deli većina onih, koji ovu ulicu pamte u njeno najsvetlije doba. Svojevremeno je apatinska železnička stanica bila jedna od najprometnijih u ovom delu Vojvodine. Vozom, kasnije i šinobusima, putnici, radnici, učenici putovali su do Kupusine, Sombora i dalje u svim pravcima jer su iz Sombora imali vezu ka severu preko Subotice u Mađarsku, zatim za Beograd, Zagreb, itd. Istim trasama išao je i teret. Početkom 21. veka nestali su šinobusi a ubrzo i tzv. "plavi voz" od Apatina do Sombora, jer je na ovoj pruzi dužine 21 km dozvoljena brzina od samo 20km/h kada je reč o putničkom saobraćaju.

Železnički saobraćaj povezivao je svojevremeno i sva sela apatinske opštine sa Apatinom i Somborom, a danas voz stiže jedino do Prigrevice i Sonte. Vremenom je prestajao i teretni saobraćaj na prugama a sve što se nekad prevozilo vagonima, danas se prevozi kamionima.

Prethodna studija opravdanosti revitalizacije pruge Sombor-Apatin-Sonta i izgradnja logističkog centra u Apatinu sa lukom i pristaništem, utvrdila je opravdanost revitalizacije pruga na ovom području, prvenstveno zbog teretnog saobraćaja. Revitalizacija bi se odvijala u dve faze. Prva bi bila obnova pruge Apatin-fabrika, koja se naslanja na Robnotransportni centar, do Sonte, a u drugoj fazi bi bila revitalizacija pruge Sombor-Apatin–Sonta.

Nije sve u Železničkoj ulici samo bleda slika prošlosti. Restoran "Dunav", jedan od najstarijih apatinskih restorana, i dalje se nalazi na istom mestu i uspešno radi. Javno komunalno preduzeće "Naš dom" se od pre nekoliko godina nalazi u ovoj ulici, a nju krasi i vila "Natalija" gde odsedaju mnogi koji posete naš grad.

Veliki potencijal krije Železnička ulica. Blizina Dunava, marine, brodogradišta, stadiona OFK Mladost i na kraju pomenute železničke stanice, su potencijali koji moraju Apatinu doneti mnogo više nego što trenutno pružaju. Ostaje nada da najuspešniji dani Železničke ulice, kao i Apatina, tek slede, a dok oni ne dođu vi obiđite ovaj kraj i prisetite se nekih prošlih vremena, kad je ova ulica bila jedna od najvažnijih u gradu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar