Najpoznatiji kokteli u svetu
Autor: Redakcija
26.02.2019.

Sigurno ste bar jednom probali neki koktel. A verovatno ste se zapitali i koji je to najpopularniji i najpoznatiji koktel na svetu?

Kokteli su mešana, mućkana ili blendirana pića. Pripremaju se širom sveta. Ispijaju se u raznim prilikama, na raznim mestima. U zavisnosti od raspoloženja ukusa i prilike biće vam primamljiva Plava laguna koktel, Blodi Meri ili Kosmopolitan. S druge strane možda će vašem ukusu ipak najviše prijati Margarita koktel ili neki drugi.

Izbor je svakako veliki. Postoji preko dvestotine koktela, a koji su najpoznatiji i najbolji na svetu saznaćete dalje u tekstu.

Najbolji kokteli

Moramo priznati da se oko koktela pravi preveliki hajp. Magija je smućkati dva, tri, pet pića, a da zajedno pruže ukusno zadovoljstvo. To se sve meri u mililitar, u kap, poštuju se tačne recepture, rituali mućkanja, točenja, pa i ispijanja. Samo najbolji kokteli imaju savršen balans ukusa, mirisa, viskoznosti, teksture i boje. S druge strane, istina je i da svaki barmen za jedan isti koktel ima bar dva recepta u džepu. Zato su najbolji kokteli spoj slobodne umetnosti i primenjene nauke.

Ono najvažnije je da koktel mora biti prilagođen mušteriji. Pravi barmen zna da vas proceni. Potrudiće se da zadovolji vaš ukus, odlučno vam nudeći piće po vašem ukusu, neretko odstupajući od recepta, ako je to potrebno.

I šta sad? Nije lako odlučiti se, sad kad znamo da postoji toliko koktela i njihovih varijacija. Pitanje i dalje stoji - koji su najbolji kokteli kad se izađe? U kojoj prilici koji koktel piti? A možda ste rešili da se oprobate u mućkanju ovih napitaka, ali ne znate sa kojim biste mogli da ponudite svoje goste.

Želimo da vam predstavimo koji su to najpoznatiji kokteli u svetu koji će sigurni smo zadovoljiti vaš ukus.

Lista 10 najpoznatijih koktela i recepti za njih

10. Sex On The Beach – Veoma popularan letnji koktel. Pravi se od 45 ml vodke, 15 ml likera od breskve, 60 ml soka od pomorandže i 60ml soka od borovnice. Sve sastojke promešajte u šejkeru sa ledom, a zatim ga poslužite u visokim čašama. Dekoracija može biti kriška pomorandže.

9. Bloody Mary – Do pola šejkera stavite kocke leda, 90 ml soka od paradaiza, 40 ml vodke, 15 ml soka od limuna, nekoliko kapljica tabaska i vorčester sosa, biber, prstohvat rendane limunove kore, zatim sve zajedno dobro promućkajtie i poslužite uz stabljiku celera.

8. Pina Colada – Savršen koktel za vrele letnje večeri. Potrebno je 50 ml belog ruma, 100 ml soka od ananasa, 25ml šlaga od kokosa staviti u električni mikser i miksati sa 2 kaščice izdrobljenog leda na najvećoj brzini, zatim iscedite u čaše. Pije se na slamku. Kao dekoraciju iskoristite kriške ananasa.

7. Cosmopolitan – Prvi put je pripremljen još sad već davne 1980. godine, ali je svetsku popularnost stekao serijom Sex i grad kao omiljeno piće Keri Bredšo. Osnovni sastojak ovog koktela je što kvalitetnija vodka. Za pripremu je potrebno 30 ml vodke, 15 ml soka od brusnice 15 ml triple sec likera i 15 ml soka od limuna ili limete. Sastojke dobro promešajte i servirajte bez leda u velikim čašama za martini. Ekstra čašu možete ukrasiti limunom ili limetom.

6. Shirley Temple – Ovo je jednostavan bezalkoholni koktel. Ime je dobio po glumici Shirley Temple. Sipajte 0,15 ml grenadine sirupa u visoku čašu ispunjenu do pola kockicama leda. Prelijte sa 60 ml ginger ale ili Sprite-a i ukrasite kriškom pomorandže.

5. Sex Machine – Fenomenalan i jak ženski koktel. Pravi se direktno u čaši. Ubacite 1-2 kocke leda, 1/3 likera sa ukusom kafe, 1/3 Baileys Irish Cream, 1/3 mleka. Zatim sve dobro promešajte i dodatjte slamčicu.

4. Margarita koktel je najpoznatiji ženski koktel na bazi tekile. Osnovno pravilo koje važi za pripremu ovog koktela je da se meša 7 jedinice tekile sa 4 jedinic Triple Seca i jedinice dela soka od limete. U šejker ubacite 4 kocke leda, tekilu, liker sa ukusom pomorandže - i sok od 1 limuna. Sve zajedno kratko i jako promućkajte, zatim procedite u čaše koje ste prethodno dekorisali tako da ste vlažnu ivici čaše umočili u so koja je sem dekoracije i jako bitna za ukus koktela.

3. Long Island Iced Tea – u sebi sadrži veliku količinu alkohola. Potrebno sastojci za ovaj koktel su: 1/2 limete, 20 ml soka od pomorandže, 7 ml triple seca, 20 ml ruma, 20 ml džina, 20 ml vodke, sve sastojke sipajte u šejker i dobro promućkajte. Zatim procedite u velike čaše sa ledom i na kraju koktel dopunite sa Coca-Colom.

2. Tequila Sunrise – Koktel se priprema direktno u čaši od 2 dl. Prvo stavite kocke leda, a zatim dodajte 10 dl kvalitetnog soka od pomorandže. 100% orange sok je najbolji jer je prirodan i nije sladak. Zatim dodajte 0,4 dl tekile i tradicionalan Grenadine sirup koji se koristi kao dodatak za veliki broj koktela. Poželjno je da sirup sipate pred gostima, zbog efekta polaganog spuštanja gustog sirupa na dno čaše koji izgleda apsolutno fantastično. Na površini će ostati žuta linija od soka pomorandže. Koktelpre ispijanja promešajte barskom kaščicom.

1. Mojito – Ovaj koktel iz dana u dan postaje sve popularniji. Nezaobilazan je na koktel zabavama. Bio je omiljen Hemingveju, Brižit Bardo, Džimi Durante, Erol Flin. Ovo je jedan od najpoznatijih kubanskih brendova u celom svetu.

Za koktel je potrebno 6 svežih listova mente, 60 ml soka od limete, 20 ml običnog sirupa, 59 ml laganog ruma.

Listiće mente stavite u visoku čašu za mojito i preko njih iscedite 60ml soka iz isečene limete. Dodajte šećer u prahu, zatim nežno isitnite mentu u soku limete drvenim štapićem za usitnjavanje. Dodajte izmrvljeni led zatim rum i mešajte. Sve zalijte mineralnom vodom. Ukrasite grančicom mente.

Počasni pomen dobija Plava laguna koktel, koji se nije našao na lisiti ali svakako zavređuje vašu pažnju,

Na kraju preostaje vam da okupite prijatelje, opustite se uz malo mućkanja nekih od koktela za koje smo Vam dali recepte i uživajte u večeri.

S druge strane ako niste vični mućkanju koktela, uvek možete da ih naručite online. kod nas u online prodavnici možete poručiti već pažljvo smućkane koktele kako što su:

Svakako neće izostati zadovoljenje svih vaših čula.

Živeli.

Foto: Pixabay / StockSnap


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar