Neophodne sitnice za idealan godišnji odmor
Autor: Jelena
12.07.2018.

Sezona godišnjih odmora uveliko je u toku. Najgore što može da nam se desi tokom letovanja su zdravstveni problemi. Zato je veoma važno delovati preventivno i ne dozvoliti da bilo šta stane na put vašem uživanju tokom odmora. Sve ovo je posebno važno ukoliko putujete u neke dalje destinacije ili putujete sa decom.

Mala priručna apoteka za prvu medicinsku pomoć u slučaju povreda i bolesti nešto je što bi svako od nas trebalo da nosi na put, savetuju lekari. Svi preparati bi trebalo da budu u originalnom pakovanju i sa uputstvom.
 
Ono sa čime se najčešće susrećemo tokom letovanja su opekotine, stomačne tegobe, alergije, pa i povrede, kao npr posekotina na nekoj divljoj plaži ili nešto slično. Sa malom priručnom apotekom možete i sami sebi pomoći, bez odlaska lekaru.
 
Osim neophodnih krema sa zaštitnim faktorom, ono što vam je još potrebno je toplomer, lekovi za obaranje temperature, naročito ukoliko vodite decu na odmor, probiotici, sredstva za rehidrataciju, hanzaplast, sterilna gaza, tropostotni hidrogen ili povidon jod za čišćenje rana, flaster, kao i mast koja će sprečiti ili ublažiti već postojeći ujed nekog insekta.
 
Na put bi, kažu, trebalo poneti i preparate za ublažavanje lokalnog crvenila i svraba, ali i sistemske antihistaminike jer je tokom leta povećan broj alergijsih reakcija. Takođe, tu su i nezaobilazni vitamini, pa čak i preparati za jačanje imuniteta. 
 
Iskoristite letnje popuste!
 
Popusti su naročito popularni leti. Sem garderobe i obuće, tu su i populari JULSKI POPUSTI u apotekama širom zemlje, a gde po povoljnim cenama možete nabaviti sve što vam je potrebno, kako za potrebe vaše priručne apoteke, tako i za ostale svakodnevne kupovine.
 
Posetite svog lekara
 
Pre svega gore navedenog, bilo bi idealno da pre početka vašeg godišnjeg odmora posetite leara. Ovo se naročito odnosni na decu i starije osobe, kao i na bolesnike koji boluju od hroničnih bolesti za koje je neophodno stalno uzimanje terapije. Lekar će najbolje znati da vas posavetuje šta da uradite, a ne smete ni zaboraviti na put poneti zdravstvenu knjižicu i OBAVEZNO uplatiti polisu zdravstvenog osiguranja.
 
Informišite se!
 
Ukoliko putujete u neku stranu, posebno tropsku zemlju, obavezno se informišite o njihovim zdravstvenim zakonima, eventualnim epidemijama i mogućim rizicima. Takođe, morate biti i informisani o tome koje lekove i u kojoj količini je dozvoljeno preneti preko granice. Bitno je da lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja. I za kraj, ali ne manje važno, ne zaboravite da proverite da li je na mestu gde ćete boraviti voda iz vodovoda za piće.
 
Napunite baterije!
 
Najvažnije od svega je da se tokom vašeg godišnjeg odmora opustite i uživate. To je jedini način na koji ćete ,,napuniti baterije'' i biti spremni za nove izazove koji će vas čekati po povratku. Uživajte u suncu, moru, reci, jezeru, na planini... Uživajte u vremenu koje ćete provesti sa porodicom ili prijateljima. Uživajte u čitanju knjige, sportskim aktivnostima, slušanju muzike, izlascima... Uživajte u bilo čemu što vas opušta i što vas čini srećnim. Tada će vaš godišnji odmor sigurno imati smisla.  
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar