Novogodišnji meni - šta pripremiti za doček?
Autor: Redakcija
19.11.2018.

Sezona slava je u punom jeku, pa su domaćice već opremljene različitim receptima, isprobavajući neke novine, ali i poštujući tradicionalnu trpezu. Upravo zbog toga im ne pada teško činjenica da će uskoro i doček Nove godine, a samim tim i nova prilika da se đakonije iznesu na sto. Iako sve ovo zahteva mnogo vremena i truda, ljubitelji kuvanja sigurno neće vrteti zabrinuto glavom, nego će prionuti na neki od recepata, kako bi uživali u specijalitetima zajedno sa najdražima. 

Novogodišnje predjelo

Šta možete da pripremite za predjelo, a da ne bude kliše? Omiljeni restoran je pravo mesto da "ukradete" neku ideju" Tamo ćete naići na neobična rešenja koja možete da preuzmete. Neka od njih vam donosimo i mi.

Na primer, iskoristite šunku i sir na malo drugačiji način - napravite jestivi buket! Premažite komade šunke umućenim sirom i pavlakom, a potom napravite brdašce od sira i pospite ga kikirikijem. U njega "ubadajte" rolovanu šunku, tako da dobijete lep i ukusan buketić!

Za one koji više vole ribu, kao i za vegeterijance, pravo rešenje je tunjevina, koju ćete pomešati sa pirinčem i time filovati na pola presečene tikvice.

Uvek će vam dobro doći i jaja. Izvadite žumace iz belanca, pomešajte ga sa seckanom salamom ili šunkom, majonezom i peršunom. Vratite smesu u belance. Manje komade paradajza isecite po pola, i stavite na jaja, kao kapice. Možete ih ukrasiti tačkicama majoneza. Dobili ste ukusne pečurke za predjelo!

Novogodišnje glavno jelo

Kada je u pitanju nova godina restoran je najbolje rešenje, ukoliko želite da uživate u bogatoj večeri. Ipak, ukoliko vam ne oduzima mnogo vremena, isti ugođaj možete imati i u svom domu. 

Ukoliko ste ljubitelj mesa, odaberite rolat sa mesom. Osim što je ukusan, vrlo će dekorativno izgledati na vašem stolu. Pošto se služi hladan, možete biti bezbrižni i ne misliti o tome da li je hrana dovoljno topla. Od osnovih namirnica potrebno vam je mleveno meso, praška šunka, feta sir i trapist, jaja, praziluk i stari hleb.

Podjednako ukusan može da bude i vegeterijanski meni. Možete da pripremite pastrmku, a kao prilog rižoto. Tu su i kroketi od brokolija, kao i vege sarma. Naravno, u obzir dolazi i čorba sa pečurkama ili ona od bundeve. 

Novogodišnji desert

Najslađi deo novogodišnje noći, uz poljupce, jeste - desert. Da ne biste pravili klasične kolače ili torte, napravite nešto brzinski, a ukusno. Na primer, kako biste bili originalni, poslužite mandarine, uz sladoled i začine. Potrebno je da šećer prokuvate u vodi i da dodate začine po želji, a najbolje cimet, karanfilić i slično. Sirup treba da bude gust. Potom mandarine potopite u sirup da stoje nekoliko sati, a povremeni ih okrećite. Potom ih stavite u dekorativne čaše i doajte kuglu sladoleda od vanile. 

Vegeterijanci mogu da se odluče za banane sa medom i orasima. Potrebno je rastopiti maslac u tiganju, zajedno sa medom, sve dok ne postane braon boje. Potom se dodaju banane, koje se kuvaju najviše četiri minuta, uz povremeno mešanje, sve dok se ne karamelizuju. Potom dodajte dosta ruma, i ostavite da ispari. Banane pospite orasima i poslužite uz sladoled. 

Želimo vam srećnu i ukusnu novu godinu!

Foto: Pixabay / pasja1000


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar