Otkrivamo tajnu šta je to tarot i šta nam može reći?
Autor: Redakcija
04.10.2018.

U poslednjih nekoliko godina ljudi su počeli da koriste drevne veštine kao laganu zabavu za svaki dan. Jedan od najboljih primera za to je astrologija koja odavno ne služi svrsi onako kako bi trebalo, već kao vid zabave, što dovodi do umanjenja njenog značaja. Jedina stvar prema kojoj svi još uvek osećamo dozu poštovanja i možda pomalo straha je tarot.

Tome u prilog ide činjenica da nećete često naići na "lagane" članke vezane za tarot kao što je slučaj sa astrologijom. Takođe nećete naći nikoga ko će se igrati sa tarot kartama zato što mu je dosadno. Svi shvataju da ove karte nikako nisu za igru i odnose se prema njima sa velikim poštovanjem.

https://lh5.googleusercontent.com/38Bk0l24Zd1q943kMzHFWmiEx-6WK_Ag5t7un-qPmSwVxgAhoFWZ4AM0kMkwp-3lIU6INvWtqctWVRMVbqxWQDM1AlqKEHFcIp_p4i-6RMV-kaBxy30md5ZoCjKosjwCEaIvqWQl

Šta je to tarot?

Tarot je drevna veština predviđanja događaja pomoću karata, naravno to nisu obične karte. Sa njima ne možete igrati poker sa društvom ili bilo koju drugu društvenu igru. Špil se sastoji od 78 karata čije dimenzije mogu biti i nekoliko puta veće od običnih karata. Još jedna bitna razlika je što na njima nećete naći standardne oznake (pik, herc, tref i karo) vec složene prikaze predmeta, situacija i ljudskih figura. 78 karata u špilu se dele na dve sekcije: 22 karte velike arkane i 56 karata male arkane. Ova veština proricanja ima ulogu vodiča, jer događaji koje nam pokazuju ne moraju biti sudbinski . Ukoliko želimo da promenimo tok događaja to je na nama samima. Na ovaj način možemo sprečiti da nam se dese loše stvari ili obratiti više pažnje na događaje koji nam mogu promeniti život.

https://lh5.googleusercontent.com/TYnvKHp1B2LQUAxsHphJgXAQ92eZSXXdGxsudhB41rfGSz7xky02y2babdbwbDqDzrcQIIF3SLWBnZPqJzqzH7eJXz2nxnsfjEJ25fCm8gxpdBxZIFm265V1PmO02emj_30Cj_0X

Odakle potiče i kada je nastao?

Poreklo tarota je prekriveno velom misterije kao i sve drugo vezano za ovu veštinu. Neki tvrde da potiču iz Egipta, dok drugi veruju da imaju veze sa hebrejskim Torom jer na karti "Prvosveštenica" možemo videti ženu koja u rukama drži Toru. Ne može se čak ni sa sigurnošću utvrditi kada su nastale. Jedino što do sada znamo je da su tarot karte u svom klasičnom vidu postojale još u XIV veku. Istoričari tvrde da se ova veština prvi put pominje 1.332. godine kada kralj Kastilje, Alfons XI zabranjuje sve kockarske igre i tarot. Ako se ovo uzme u obzir, možemo pretpostaviti da je tarot nastao nešto pre toga. U Italiji je početkom XV veka postojao špil od 100 karata. On je pored standardnih imao i karte sa zodijačkim znacima. U Kabali se koristi kao vid izražavanja.

Tumačenje tarota i kako nam može pomoći

Nekada su potrebne i godine da bi se usavršila ova veština. Ukoliko ne znate tačno šta koja karta predstavlja i šta vam govori nemojte se time ni baviti. Čitanje tarota treba shvatiti izuzetno ozbiljno i tako mu treba i prostupiti. Ovo je svakako jak razlog zašto se treba obratiti stručnjaku za tumačenje tarota. Na taj način možete biti sigurni da vaše karte neće biti pogrešno protumačene. Pre otvaranja karata potrebno je postaviti jasno pitanje kako se ne bi dobilo nerazumljiv odgovor. Ukoliko se to ipak dogodi, proricanje treba ostaviti za neki drugi dan i tada treba preformulisati svoje pitanje. Kao što smo već rekli, tarot nikako ne može da promeni našu sudbinu, jer je ona nepromenjiva. One nam mogu pomoći da pronađemo pravi put kojim treba ići i savetuje nas kako se najbolje postaviti u određenoj situaciji. Još jedna bitna stvar kada je tarot u pitanju je da ne treba na silu otvarati karte. Ako niste spremni ili nemate želju da čujete odgovor već vas je neko nagovorio da to uradite - nemojte! U trenutku kada otvarate tarot morate biti skoncentrisani na postavljeno pitanje da bi ste mogli da dobijete pravi odgovor. Možete pitati šta god poželite, bez obzira da li vaše pitanje u vezi sa ljubavlju, porodicom ili poslom. Tarot ima odgovor na svako vaše pitanje ukoliko se pravilno postavi.

Foto: Pixabay / MiraCosic, cansecotarot, Pexels / Alicja


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar