Šta vaše lice govori o vašem zdravlju?
Autor: Redakcija
04.02.2019.

Probuditi se sa bubuljicom na licu baš i nije način na koji ste želeli da započnete dan. I dok padate u iskušenje da zgrabite medicinski sapun i počnete da se borite sa ovom napasti, možda bi bilo dobro da čujete i neko drugo mišljenje. Šta ako su te bubuljice znaci dublje zdravstvene problematike - osetljivosti na hranu, na primer, ili nedostatka vitamina A, cinka ili omega-3 masti? Zapravo, da li ste znali da vaše lice može mnogo da govori o vašem zdravlju?

Napravili smo za vas spisak uobičajenih problema na licu koji mogu biti uzrokovani osnovnim zdravstvenim stanjem.

Neželjene dlake na licu

Kod žena, neželjene dlake na licu mogu biti znak hormonske neravnoteže koja je posledica preterane proizvodnje androgena, hormona koje proizvode gonade i nadbubrežne žlezde. Ili to može biti znak sindroma policističnih jajnika, naročito kada je praćeno nepravilnim ili izostalim menstrualnim ciklusima. Pre nego što se hitno odlučite za depilaciju ovih neželjenih dlaka na licu, možda ne bi bilo loše da prvo posetite doktora i da otkrijete na koji način možete da balansirate hormone. Pored toga, biljni suplement kao što je konopljika ( Vitex agnus-castus ) može pomoći u suprotstavljanju višku androgena .

Akne

Iako se razlikuje od slučaja do slučaja, jedan potencijalni uzrok pojave akni može biti vaša ishrana. Naime, postoje istraživanja koja pokazuju da se akne smanjuju kada se prati dijeta sa niskim glikemijskim indeksom, koja podrazumeva isključivanje belog brašna, šećera i obrađene hrane i povećanje unosa povrća i integralnih žitarica. Mlečni proizvodi takođe mogu doprineti pojavi akni, jer bi mogli biti povezani sa povećanim lučenjem sebuma, što je masna supstanca koju luče lojne žlezde radi sprečavanja suvoće kože.

Tamni krugovi ispod očiju

Nedostatak spavanja ne bi trebao da bude glavni krivac za te tamne krugove pod vašim očima. Zapravo, ovi tamni kolutovi ispod očiju su često indikacija da jedete hranu koju vaše telo prepoznaje kao toksičnu. Pokušajte da izbacite iz ishrane najčešće alergene iz hrane , kao što su mlečni proizvodi, gluten i jaja, tokom 10 dana i pratite da li se tamni krugovi ispod očiju smanjuju. Ako se to pokaže neuspešnim, onda bi možda trebalo da izvršite alergo-testove da biste saznali da li osetljivost na nešto iz životne sredine, kao što su buđ, dlake kućnih ljubimaca ili polen, mogu uzrokovati ove reakcije oko oka.

Sitne bele potkožne bubuljice

Ove male bele potkožne bubuljice ili milije se lako mogu smatrati pravim bubuljicama i tretirati kao takve. Ali one su zapravo poznate kao keratosis pilaris i rezultat su keratina zarobljenog ispod kože, što je stanje kože koje se javlja kada ne dobijate dovoljno esencijalnih masnih kiselina, cinka i/ili vitamina A. Da biste pomogli vašoj koži da održi zdravu barijeru, obavezno konzumirajte esencijalne masne kiseline kao što su omega-3 masne kiseline od divljeg lososa.

I dodajte u ishranu semenke bundeve, laneno seme, govedinu i bubrežasti pasulj za povećanje unosa cinka. Hrana bogata vitaminom A uključuje slatki krompir i tamno zeleno lisnato povrće, poput spanaća, blitve, kelja i dr. Imajte na umu da se ove male izbočine takođe pojavljuju na leđima, zadnjici i butinama.

Ispucale usne

Vaša borba sa ispucalim ustima verovatno ima više veze sa vašom ishranom nego sa vašim brendom balzama za usne. To bi mogao biti simptom neadekvatnog unosa niacina ili cinka. Vegani i vegetarijanci mogu imati najviše iskustva sa ovim problemom, jer se visoke koncentracije niacina i cinka nalaze u životinjskim proizvodima poput piletine, džigerice i ribe. U slučaju biljnih izvora ovih elemenata, uključite više leblebija i semena bundeve u ishranu radi unosa cinka i više kikirikija i pečurki za niacin, sugerišu stručnjaci.

Ponekad, suve usne su znak zdravstvenog problema, kao što je dehidracija - kad vaše telo nema dovoljno vode. One takođe mogu biti alergijska reakcija ili reakcija na lek, kao što su steroidi.

Plikovi na uglovima usana

Plikovi i tzv. hladne rane na usnama su često znak herpesa. To je virus koji se aktivira kada se razbolite ili ste pod stresom. Ako su pukotine i plikovi stalna pojava na uglovima vaših usta, to opet može imati veze sa vašom ishranom. Prema rečima stručnjaka, bilo kakva pukotina, plik i li krasta u ovoj oblasti je znak nedostataka gvožđa i vitamina B, posebno B2 i B12. Nema mesta za paniku: obično je ovo vrlo jednostavno ispraviti, dakle samo pojačajte unos hrane bogate gvožđem i vitaminima B, kao što je tamno-zeleno lisnato povrće, pasulj, piletina i govedina. Takođe, kako bi se osiguralo da vaš organizam dobije maksimalnu apsorpciju gvožđa i vitamina B iz ovih namirnica, uparite ih sa namirnicama bogatim vlaknima i povrćem ili hranom koja sadrži enzim kao što je papaja.

Tanke obrve

Ako se vaše obrve sve više i više stanjuju, to bi mogao da bude znak neaktivne štitne žlezde, što znači da su nivoi hormona štitne žlezde neuravnoteženi. Nekoliko drugih znakova neaktivne štitne žlezde ili hipotireozeuključuju suvu kožu, povećanje telesne težine, konstipaciju ili zamor. Trebalo bi da posetite doktora kako biste obavili sva potrebna testiranja štitne žlezde. Ako se smatra da je ona neaktivna, dobićete adekvatnu medicinsku podršku hormonskom balansu.

Bled ten

Iako ste oduvek svoj svetao i gotovo bled ten brzo pripisivali nasleđu, možda bi bilo vredno provere da utvrdite da li je to zapravo pravi razlog. Još jedan potencijalni razlog za bled ten je definitivno anemija, koja je uzrokovana nedostatkom vitamina B12, B6, folata i/ili gvožđa. Anemija se češće javlja kod ljudi koji su na veganskoj ishrani ili imaju poremećaj varenja i apsorpcije ili koji uzimaju određene lekove, kao što su antacidi i metformin. Zato treba da uradite analizu krvne slike za testiranje anemije i nedostataka u ishrani, a u međuvremenu povećajte unos tamnozelenog lisnatog povrća, pasulja, piletine i goveđeg mesa.

Suva koža

Iako često postoji korelacija između suve kože i dehidracije, pijenje više vode možda nije najbolje (ili jedino) rešenje za vašu kožu. Za one sa ekcemom ili dermatitisom, povećanje unosa polinenazasićenih masti, kao što su omega-3 masne kiseline ili gama-linolenska kiselina (omega-6 masna kiselina), može se pokazati veoma uspešnim jer ove zdrave masti pomažu u sposobnosti kožnih ćelija da zadrže vlagu. Što se tiče bilo kakvog perutanja kože, nedostatak niacina može biti razlog.

Bore i opuštena koža

Iako ne možemo izbeći proces starenja, možda ćemo moći da kontrolišemo koliko brzo počinju da se pojavljuju bore i opuštena koža kao prateća pojava. Ako imate prevremene bore, obratite pažnju: istraživanje je otkrilo vezu između slabog unosa vitamina C i verovatnoće razvoja bora. Nije vitamin C samo antioksidant, već je uključen u stvaranje kolagena, strukturalnog proteina koji formira matricu kože. Obrazi koji vise mogu da pokažu da vam fali ove hrane bogate vitaminom C, a postoje i namirnice koje prirodno sadrže kolagen. Još jedna studija ukazuje na to da dodaci kolagena mogu takođe smanjiti suvu kožu i bore, iako je potrebno više istraživanja da bi se to potvrdilo, napominju stručnjaci. Ali ne možete pogrešiti kako biste obezbedili unos vitamina C, što znači da konzumirate više agruma, papaje, paprike, brokolija, jagoda i ananasa.

Žućkasta koža i oči

Ovo je žutica. To je kada ima previše otpada koji telo proizvodi kada razlaže crvene krvne ćelije. Žutica je česta - i obično bezopasna - kod beba rođenih pre 38. nedelje, jer njihova jetra nije dovoljno zrela da radi onako kako treba. Kod odraslih žutica može značiti ozbiljnije uslove, kao što su virusne infekcije (hepatitis, mononukleoza); problemi sa jetrom, žučnom kesom ili pankreasom; ili može biti znak zloupotrebe alkohola.

Osip oblika leptira sa obe strane lica

Većina osipa nije ozbiljna i sami se poboljšavaju, ali ovaj je neuobičajen. Pokriva obe strane lica u obliku leptira, i to je uobičajen znak lupusa . Takođe možete imati groznicu, bolove i krute zglobove i prste koje postaju plavi na hladnom. Obavezno se obratite doktoru ako imate neobjašnjiv osip, naročito ako dođe do ovih simptoma.

Opušteni kapci

Lekari to zovu ptoza ili blefaroptoza. Može se desiti na jednom ili oba oka - u teškim slučajevima, kapak može blokirati vid. Možda ste rođeni sa ovim ili ga dobijate tokom decenija. Često je bezopasno, ali to može biti znak problema sa mozgom, nervima ili očnom dupljom. Ako imate dupli vid, slabe mišiće, problem sa gutanjem ili jaku glavobolju - to mogu biti znaci moždanog udara i zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju!

Kapci se opuštaju i zbog starenja, a da to toga ne dođe od koristi može biti joga za lice. Pogledajte ovaj video da naučite kako se rade.

https://www.youtube.com/watch?v=x7QUgEaoKuY&t=80s

Žute krvžice na očnim kapcima

Ove izdignute žute kvržice na i oko gornjih i donjih kapaka se zovu ksantelazme. One su napravljene od holesterola i dok vam se ne sviđa njihov izgled, one nisu opasne ili bolne i obično se mogu skinuti. Ali one mogu biti znak visokog holesterola, što je faktor rizika za srčane bolesti ili srčani udar.

Otok ispod očiju

Prostor ispod očiju može se popuniti tečnošću, što može učiniti da ovaj deo ispod oka izgleda otečeno ili naduto. Vruće, vlažno vreme može učiniti da vaše telo zadržava više vode, kao i nedostatak spavanja, previše slane hrane i promena hormona. To se dešava češće kod straijih ljudi, jer mišići koji podržavaju kapke slabe. Ako su vam oči crvene i svrbe vas, to može biti alergijska reakcija na hranu, polen, šminku, mirise, sredstva za čišćenje ili može biti znak infekcije kao što je konjuktivitis.

Melazma

Ovo izaziva sivo-smeđe fleke na koži lica. Doktori ne znaju tačno zbog čega se to dešava, ali melazma može biti izazvana trudnoćom ili uzimanjem određenih kontraceptivnih pilula. U tim slučajevima, melazma često bledi samostalno nakon što se žena porodi ili prestane da uzima kontraceptivne pilule. U drugim slučajevima može trajati godinama. Međutim, lekovi i drugi tretmani, poput hemijskih pilinga, mogu pomoći.

Gubitak dlaka

Ako gubite trepavice ili obrve, zajedno sa parčićima kose, to može biti znak stanja pod nazivom alopecia areata. To se dešava kada imuni sistem pogrešno napada sopstvene folikule dlaka. Nema načina da se ovo spreči, ali razgovarajte sa svojim doktorom o lekovima koji mogu pomoći da dlake ponovo porastu.

Narandžasta koža

Ako neko ima narandžasti sjaj kože na licu, često se pretpostavlja da samo provodi previše vremena na suncu. Zapravo, ishrana ove osobe - posebno konzumacija voća i povrća bogatih karotenoidima, kao što su šargarepa i bundeva - takođe može uticati na kožu na sličan način, što čini da koža poprimi narandžaastu ili žućkastu boju. Smatra se da ako koža poprimi žutu ili narandžastu boju kroz ishranu - to je znak da je osoba u dobrom zdravlju.

Ako smo nešto propustili za više detalja dobro je obratiti se stručnjacima za estetsku medicinu, na primer Atlas Estetika u Beogradu, +381 11 785 88 88.

Foto: Pixabay / StockSnap


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar