Vojvođanska jela koja najčešće možete probati baš ovde
Autor: Redakcija
03.09.2018.

Vojvodina, ravnica lepotica, kako je od milja zove Dragan Bunović je uvek bila posebna počevši od arhitekture, preko šarma koji poseduje do hrane koja je specifična za sve koji je posete, a Vojvođanima je apsolutno nezamenljiva.

Vojvođanska jela su raznovrsna, a zbog svog specifičnog geografskog položaja ima uticaja različitih kuhinja zbog čega su česte polemike na temu autentičnih jela i onih preuzetih. Smatra se da je najveći uticaj imao dolazak Nemaca, ali je osetan značaj i mađarske, slovačke i rumunske kuhinje. Još u XVIII veku je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu recepata za pripremu hrane u Sremskim Karlovcima.

U ovom tekstu možda nećete pročitati isključivo originalne obroke sa prostora Vojvodine, ali ćete pročitati one najpopularnije u kojima svi uživaju, a koje možete probati baš ovde. 

Lovački specijaliteti

Lovački specijaliteti nisu popularni kao nekada, ali su svakako zastupljeni. Neka jela su se čuvala kao najistaknutiji trofeji. Uspeh lova se iskazivao kuvarskim umećem i gozbom za učesnike lova, koji predstavlja tipično muško okupljanje.

Meso od divljači se najbolje slaže sa slatkim ukusima zbog čega se odlično kombinuje sa brusnicom. U gulaš za koji je neophodno kvalitetno kuvanje u ekspres loncu ili kazanu dodaju se šljive.

Najpopularniji jela su: srneći paprikaš sa crvenim vinom, gulaš od divlje svinje sa belim vinom i domaćim dimljenim kobasicama, jarebice punjene guščjom džigericom, divlje patke u sosu od pavlake, fazan u crvenom vinu, prepelice na kiselom kupusu, itd. 

Rinflajš

Rinflajš je nadaleko poznato vojvođansko jelo. U prevodu sa nemačkog, rinflajš označava goveđe meso, a sprema se ili od goveđeg ili od kokošijeg mesa. Ovo meso je kuvano u supi i uglavnom se jede uz ren, ali u nekim delovima Vojvodine je popularna priprema i sosa od pasiranog paradajza. Osim mesa, u ovo jelo koje se obično jede nedeljom, stavlja se i povrće - krompir, šargarepa i celer, koji je posebno zdrav.

Flekice sa kupusom

Flekice sa kupusom se prave od veće glavice kupusa koju je neophodno oprati i iseći na rezance kao za salatu. Pored toga, treba napraviti smesu za testo koje se sastoji od brašna, jaja, soli i vode. Testo se izrađuje u obliku rezanaca, nakon čega se dele na dva dela i razvijaju oklagijom i tek kada se osuše - seku se na četvrtaste trake. Nakon kuvanja od 2 - 3 minuta u kipućoj vodi, masa se cedi i meša sa kupusom koji je prethodno ispržen, mekan i rumen. Nakon dodataka vaših omiljenih začina, jelo je spremno, a predstavlja još jedan tipičan vojvođanski obrok.

Vojvođanska štrudla sa makom ili orasima

Posebno su popularne štrudle, kolači koji se pripremaju od kvasnog testa, a čiji recept je preuzet iz nemačke kuhinje. Štrudle su odavno postale obavezan sastojak svake praznične trpeze kod Vojvođana. Njena priprema nije nimalo laka i zahteva posebne uslove. Mak treba dobro osušiti i nakon toga ga samleti, a samo pravljenje testa se prenosi generacijama. Takođe, poznate su štrudle sa orasima, višnjama i suvim grožđem.

Šufnudle s makom

Jedan od specijaliteta sa makom je poznat u Vršcu i predstavlja pravu tajnu vojvođanske kuhinje. Malo kome su poznate šufnudle s makom, ali onaj ko ih proba ne ostaje imun na njegove čari. Šufnudle su vrsta testa koje se prave od barenog krompira, brašna, jaja i soli. Ovo duguljasto i tanko testo se prži u dubokom ulju, a posle mu se dodaju šećer, mak i prezle.

Uticaji susednih naroda su vojvođansku kuhinju oblikovali i začinili i zbog toga je ona danas izuzetno atraktivna kako domaćim tako i stranim turistima. A sada kada vam je krenula voda na usta od ovih specijaliteta, počastite sebe i porodicu jednim ručkom. Kako nove studije pokazuju, odnos prema hrani je odnos koji imate prema životu, zato jedite dobro i jedite u Vojvodini. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar