Zašto su bitne edukacije zaposlenih?
Autor: Redakcija
23.10.2018.

Mnoge kompanije vide samo svoju fizički opipljivu imovinu i rade na unapređenju i proširenju iste. Naravno da je to važno, čak i neophodno za uspešno poslovanje kompanija, ali postoji još jedna bitna stvar o kojoj treba voditi računa.

Velike kompanije su to spoznale na vreme i vode računa o ostalim resursima, odnosno o svojim zaposlenima. Najveće bogatstvo jedne firme su njeni zaposleni. Bez razvoja zaposlenih, njihovog znanja, veština i kompetencija nema ravoja same firme. Ako zaposleni ne uvećavaju svoje znanje, kako će unapređivati proces rada i samu kompaniju. Nikako.

Vremenom će im postati dosadno, zadovoljiće se postojećim stanjem i izgubiti volju i želju da nešto unapređuju. Firma će stagnirati, a na duge staze propadati.

A šta će biti sa tim zaposlenima?Pa ti zaposleni će vremenom napustiti firmu tražeći nove izazove i bolje uslove rada.

Zato je bitno raditi na svojim zaposlenima.

Na čemu je najbitniji raditi?

Ovo je nemoguće reći bez neke detaljne analize same kompanije i potreba njenih zaposlenih. Zato postoje HR službe koje se bave identifikacijom potreba zaposlenih, razvojem njihovih veština i kompetencija.

Zato je prvi korak brige o zaposlenima formiranje odgovarajuće službe ( HR)koja će se baviti zaposlenima, a onda pažljivo preduzete akcije kako bi se razvili zaposleni. Interne i eksterne edukacije, promena radnih mesta, napredovanje, odlazak u drugu poslovnicu iste firme i slično. Dakle, preduzeti sve korake kako bi zaposlenima bilo prijatno na radnom mestu, kako bi imali motivaciju da dalje rade na sebi i svojoj firmi.

Kako stvari stoje, uz još jednu ogradu da je nemoguće uopšteno pričati, ipak su se neke stvari izdvojili kao malo bitnije od ostalih, a to su:

  • Upravljanje projektima
  • Standardizacija načina rada
  • Upravljanje razvojem kompanije kroz neku svetsku metodologiju
  • Razvoj menadžera

Upravljanje projektima

Upravljanje projektima je nešto što je postala osnova za dalji razvoj kompanije. Sve je više projekata i bez nekog sistematskog pristupa i načina upravljanja projektima, sve ih je teže voditi i nadgledati. Ne samo da je sve veći broj projekata koji se istovremeno vode u samoj kompaniji, nego je projektni menadžment postao osnovni stil rada. Sa druge strane, prosečan broj projekata u kojima učestvuju zaposleni je drastično porastao u zadnjih par godina. To znači da je improvizacijama kraj i da se upravljanju projektima treba posvetiti adekvatna pažnja. Sve sa ciljem da se uspešnost projekata podigne na jedan viši nivo. Nema više učenja na greškama i vežbanja projektnog menadžmenta, preporučuje se ozbiljan pristup za upravljanje projektima u čemu može pomoći i ovo uputstvo za vođenje projekata . Sve velike kompanije su ovo odavno uočile i spremno dočekale te promene prilagodvši svoj način rada.

                      Magna Seatings na obuci za upravljanje projektima

Standardizacija procesa rada

Jedna od neophodnih stvari je i standardizacija procesa rada koja je neophodna za dalji boljitak firme. Kada sagledate sledeću oblast - upravljanje razvojem kompanije, onda će vam biti mnogo jasnije zašto je to tako. Suština je da se najbolja praksa kompanije zabeleži i da svi zaposleni na standardizovan, najbolji način rade svoj posao. Tako se dobija na kvalitetu, optimalnom iskorišćenju resursa, uštedama i zato je standardizacija jedna velika promena za firmu. Ogroman skok napred.

Upravljanje razvojem kompanije

Postoje različite metodologije koje se mogu koristiti za pravilan pristup razvoju kompanije. Jedna od njih je Balanced Scorecard koja predstavlja uravnoteženi, balansirani pristup upravljanju kompanijom, gde se podjednaki značaj daje svim oblastima poslovanja. Tačnije defniše se jedan trougao koji se sastoji iz 4 dela:

  • Organizacioni kapaciteti ili znanje i rast zaposlenih
  • Interni procesi
  • Klijenti i stakeholderi
  • Finansije

Znači osnovu čine zaposleni i njihovo znanje što omogućava da se predje na sledeći nivo, tj. na standardizaciju procesa (ISO standardi) i povećanje efikasnosti i kvaliteta. Ako su procesi u redu, onda je klijent zadovoljan i onda je i poslovanje firme (finansije) na zadovoljavajućem nivou. Dakle, jedno bez drugoga ne može.

Razvoj menadžera

Ovo su samo neke od stvari sa kojima kompanije treba što pre da se suoče i preduzmu odgovarajuće mere. A neko treba da vodi kompaniju i tu je posebna caka. Sa takvim ljudima treba najviše raditi jer oni će sprovesti odluke vlasnika kompanije.

Teško je naći kvalitetne radnike zato je poželjno raditi na njima i postepeno iz razvijati. Čak i do menadžerskih pozicija. Baš zbog svoje kompleksnosti i različitih veština koje menadžeri treba da poseduju, vrlo je teško naći dobre menadžere i zato ih kao i dobre radnike treba brižljivo čuvati i negovati. Samo tako ih možete zadržati.

A trud će se višestruko isplatiti!


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar