Slike sećanja Alise Salopek: Kad sve jednom bude juče
Autor: Redakcija
20.05.2014.

Za ovaj utorak bila je predviđena neka druga priča. Duhovita. Kad sam je poslala uredniku, pre desetak dana, poplava u našoj zemlji i sve što su one sa sobom donele, nije bilo.
Sada mi se čini, da bi ta duhovita priča bila neumesna, saosećajući sa svima onima kojima danas nije do smeha. Možda nekome nije ni do čitanja mojih priča, ili nisu u mogućnosti to da urade.
Slike sećanja iz mog detinjstva ne vode me ni do jednih poplava. Iako je Sonta tako blizu Dunava... Ono što pamtim iz detinjstva jesu majčine reči da je Sonta tako visoko, da ako i dođe da Dunav toliko naraste i da počne da plavi (što je gotovo nemoguće zbog nasipa, ili benta, kako se u selu kaže), kad voda dođe do vrha crkve u nekim drugim okolnim selima, tek će onda ulaziti u naše. Ne znam da li je to istina ili je to samo govorila da se ja ne bih bojala velikog Dunava. Uglavnom – upalilo je! Dunav nas nije plavio.
Ona se ipak seća one velike poplave juna '65. godine. Ne lično, seća se straha i panike koju je dolazak velike vode sa sobom nosio. Seća se da je neko u sred noći došao po njenu majku, a moju baku, da i ona mora da ide da puni džakove peskom.
 
- Moj muž je već na Dunavu, - rekla je baka! – Imam malu decu, najmlađa ima tek dve godine, ne mogu da ostavim decu.
- Koliko ti ima najstarija ćerka? – upitao je taj čovek.
- Nema još 13 godina.
- E, onda nek' ona pazi na ove mlade, a ti moraš sa nama! – rekao je, i bukvalno je odvukao moju baku od dece.
Svaki par ruku bio je potreban u odbrani njihovog, ali i okolnih sela.

Baka je došla tek sutradan. Uveče.
Poplave koje je Dunav te godine doneo, bile su nauk mnogima. Građanima i državi da se izgrade nasipi na njemu. Baki da su i njene ruke spasile, ne samo svoju već i drugu decu, mojoj majci saznanje da u borbi sa velikom rekom svako treba da da svoj doprinos, bez obzira koliko godina ima, da li je muškarac, žena ili dete. I bez obzira na koji način.
Verujem da će, kad sve ovo jednom bude juče, neke druge majke, tamo gde su ovih dana, neke druge reke i rečice poplavile sve, svojoj deci govoriti da ih reka više nikad neće plaviti, jer su zaštićeni visokim nasipima, odvodnim kanalima, modernim zaštitnim ogradama, čime god.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar