Slike sećanja Alise Salopek: Predvodnica
Autor: Redakcija
18.11.2014.

Pre neki dan me jedna, od mene dosta mlađa prijateljica pitala kako poznajem Dragana.

"Bila sam mu predvodnica." - rekoh joj.

"A Tomu i Ivanu? I njih imaš u prijateljima (na "Fejsu"), a dosta su mlađi od tebe." – nastavljala je.

"Pa i njima sam bila predvodnica."

"Jao, pa poznaješ i Snežu!"
 
"E, Sneža je meni bila predvodnica." – odgovorih joj.

"Predvodnica, predvodnica... Ma šta ti je to predvodnica?" - upitala me je.

"Pa zar vi u osnovnoj niste imali predvodnice?" – uzvratih pitanje.

Predvodnice su učenice starijih razreda osnovne škole koje se druže sa decom iz nižih razreda i pomažu im u svemu. Obično je bilo dve predvodnice na jedno odeljenje. Sa "svojim" odeljenjem predvodnice su u tih 45 minuta igrale razne igrice upoznavanja i zabavljanja, pričale, često pomagale u izradi domaćih zadataka, ali najčešće su pravile zidne novine za predstojeći praznik. Mi deca predvodnicama smo mogli da kažemo svaki problem koji smo imali, čak i ono što učitelju ili roditeljima nismo, njima smo rekli ko je razbio prozor ili prvi započeo tuču. Sa njima smo odlučivali šta da kupimo učitelju za rođendan ili kako da se obučemo za neku priredbu. Predvodnice su nam vezivale crvene marame oko vrata i stavljale "titovke" na glavu kad smo postajali pioniri, a sa njima smo pre toga učili i tekst zakletve.

Te iste crvene marame sam ja, kao predvodnica, oko vrata vezivala Draganu, Tomi, Ivani... Kao njihova predvodnica. Nije mi uopšte čudno što pamtim naše predvodnice. Dobro, i jednog predvodnika. U četvrtom osnovne imali smo predvodnika, Jošku.
Od petog smo valjda bili stariji, pa nam predvodnice i nisu bile potrebne. Od šestog razreda smo i mi mogli biti nekom odeljenju predvodnik. Goca i ja smo to bile u sedmom.

Predivan je osećaj kad danas gledam te, sada već odrasle ljude, oženjene, udate, kad gledam njihove slike sa decom, i kad ih se setim kakvi su klinci nekad bili. A skoro svih se sećam, čak i u kojoj klupi su sedeli. Možda je još lepši osećaj kad vam mnogi od njih kažu da vas se sećaju kao jedne od njihovih predvodnica.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar