Slike sećanja Alise Salopek: Vojnička
Autor: Redakcija
23.12.2014.

Sećam se vremena kad se Dan JNA, 22. decembra obeležavao dolaskom vojnika u našu školu.
Mi deca smo voleli taj praznik. Ne samo što smo iz "prve ruke" mogli da saznamo sve o vojničkom životu, već i što je tog dana bar dva-tri časa bilo bez nastave i što su hodnicima škole prolazili mladići u uniformama.
 
Jedne godine bili su nam "plavci" sa obližnjeg somborskog aerodroma, druge opet "sivo-maslinasti", pa pripadnici rečne mornarice, a svi u lepim, svečanim uniformama. Čini mi se da je onaj starešina koji je određivao koji vojnik će ići u koje mesto, birao najlepše "face" baš za našu školu. Toliko lepe da smo mi devojčice, često, gledajući u njih, ostajale bez pitanja i bez glasa, bojeći se da ne postavimo neko "bezveze" pitanje da ne ispadne glupo. A trebalo je postavljati što više pitanja, da bi taj vojnik ostao što duže u našoj učionici i u našoj školi, kako bi prošlo mnogo vremena i kako bismo tog dana imali manje nastave.

- Kad se ustaje u vojsci?

- Kako provodite dan?

- Kakva je hrana?

- Koliko dugo niste bili kući?

- Kako se pozdravljaju starešine?

- Kad imate izlazak u grad?

- Kad je vreme za spavanje?

- A za pisanje pisama?


I sve tako neka obična pitanja. A vojnik je na svako strpljivo odgovarao, kao napamet naučeno.

- Je l' umeš da pucaš?

- Umem, naravno! – odgovorio je. – Svaki vojnik nauči da rastavi i sastavi pušku i  pištolj, nauči da puca iz različitih stavova, nauči sve vrsta oružja i svaki njihov deo...

- A kako ne pomešate i ne zaboravite te delove i kojim redosledom ide sastavljanje puške? – ubacio se neko.

- Toliko puta smo to ponavljali da se ne može pomešati, a i što se jednom nauči – nikad se ne zaboravlja! – rekao je vojnik kroz smeh. – Je l' svi znate tablicu množenja? Iako ste je učili u prvom razredu, siguran sam da je svi znate!

- Pa, sad... Kako ko! – čulo se iz poslednje klupe.

- Siguran sam da je znate... Sećate se kako vam je majka govorila: u pola noći da vas probudi i pita koliko je to puta to, da morate znati! Tako je i sa vojnikom i njegovom puškom.

Ne znam da li sada osnovci znaju kad je Dan vojske, a ne usuđujem se ni jednog da pitam, bojeći se odgovora. Čini mi se da smo tada gotovo svi znali kad je Dan JNA, odnosno kog datuma vojnici dolaze u školu, i to u pola noći da nas je neko probudio i pitao. Naučeno, kao tablicu množenja.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar