Slike sećanja Alise Salopek: Hleb sa dinarom
Autor: Redakcija
06.01.2015.

Prebiram po slikama sećanja Božića iz detinjstva i ne nalazim ih mnogo. Ne znam da li je takvo bilo ondašnje vreme, pa su se malo proslavljali ti "crkveni" praznici, ili su božićne čarolije i onda postojale samo se nisu proslavljale tako "na veliko" kao danas, pa nisu ni ostavljale nešto po čemu bih ih pamtila.

- Otac ti je u "partiji" i nije red. – odgovorila je majka jednom kad sam je pitala koji je naš Božić i zašto mi ne možemo na "Ponoćku"?

U kući je tih dana za vreme i posle Nove godine uvek bilo kolača, i to sve onih "svečanih" i "za goste", koji su se posebno čuvali ako neko naiđe i nedelju dana posle dočeka. Majka nikad nije govorila da proslavljamo Božić, nije spremala žito, niti palila sveću, a kamoli kandilo, ali kolača i pečenice je uvek bilo i za taj dan. Naravno, umesto ikone na zidu imali smo Titovu sliku, veliku od metar i nešto. Na toj slici Tito je imao širok osmeh i sa zida je pravo gledao na naš stol, kao da je posmatrao šta na njemu ima i gledao "kad šta slavimo".

Sećam se da je na božićno jutro majka mesila hleb i u njega stavljala gvozdenjak. Nije taj hleb nazivala česnicom, ili božićnim kolačom. Još manje je govorila o tome.

- Zašto jedemo danas hleb sa novcem? – znatiželjno smo pitale sestra i ja, dok smo sa tatom i mamom vrteli nad stolom taj hleb. Kad smo ga "izvrteli" tri puta, podelili smo ga između sebe, lomeći svako sebi po parče.

- Valja se... – kratko je na naše pitanje odgovorila majka, skupljajući mrvice hleba po stolu, govoreći sebi u bradu da se ni mrvice ovog hleba ne bacaju.

- A šta će dobiti onaj ko nađe dinar? – nastavljale smo s pitanjima, dok je svaka od nas prebirala po svom parčetu tražeći novčić.

- Dobiće zdravlje, sreću, uspeh, "sve" petice u školi, još novca... Mnogo toga!

- Jupiiii! Zašto onda svakog dana ne praviš hleb sa dinarom? – pitala je sestra.

- Zato što se "hleb sa dinarom" ne pravi svakog dana, samo posebnog – kao danas!

- Hm, ko će sad čekati sledeću godinu da ja pronađem dinar! – negodovala sam, ljuta na sestru što je ona dobila parče u kojoj je bio novac, i što će ona sad imati "sve petice" i još mnogo toga.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar