Sportski ugao - Kad bela tačka postane crna
Autor:
24.02.2014.

Da li ste znali da Englezi nisu najgori izvođači penala na svetu? Mi nismo znali, ali smo za vas uspeli "iskopati" da postoji reprezentacija koja nijednom nije pobedila u penal serijama.
Reprezentacija ostrvske države s jugoistoka Afrike izvodila je penale takođe sedam puta i svaki put je izgubila!
Zla kob Madagaskara počela je 1979. godine neuspehom protiv Egipta u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Isti rivali sreli su se i opet o pobedniku odlučivali izvođenjem jedanaesteraca 1985. u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Epilog je bio identičan – dalje su prošli Faraoni. Dve godine kasnije i Obala Slonovače je bila bolja s penala na Afričkim igrama.Narednih 11 godina na Madagaskaru su bili mirni jer nisu dolazili u situaciju da „biju“ penale. Ali onda su opet morali i, naravno, opet su izgubili. U finalu Igara indijskog okeana poraženi su od selekcije Reuniona (francusko ostrvo u Indijskom okeanu). Crna serija je nastavljena 2002. u duelu s Južnom Afrikom na Cosafa kupu (takmičenje reprezentacija južnoafričkih asosijacija). Ipak, reprezentativce i navijače Madagaskara najviše su zabolela poslednja dva neuspeha.
Na turniru Četiri nacije u Tunisu na kome su u borbi za treće mesto gubili od Gane sa 1:3 desetak minuta pre kraja regularnog toka utakmice i, iako autsajderi, uspeli su da izjedače – 3:3. A za Ganu su tada igrali Majkl Esijen, Džon Mensah, Sali Muntari... Kome će pripasti bronza, na kraju su odlučivali penali. I pogađate ko je pobedio?! Odnosno, ko je izgubio?! Pa, naravno, Madagaskar. I to rezultatom 9:10!
Usledile su zatim 2007. godine Igre Indijskog okeana, na kojima je Madagaskar uvek među favoritima, a nije osvojio titulu od 1993. Ovaj put bio je domaćin i lako je došao do finala. Završna predstava odigrana je na stadionu Mahamasina, pred 40.000.000 gledalaca. Protivnik je, kao i devet godina ranije, bila selekcija Reuniona. Verovali ili ne, Madagaskar je ponovo izgubio i to istim rezultatom – 6:7.
Dakle, Englezi ne mogu da se porede s Madagaskarom jer imaju procenat uspešnosti 14 odsto. A Madagaskar je na nuli!
Da li ste znali da reprezentacije Engleske i Madagaskara nisu jedine koje kubure s penalima? Boga mi,od „bele tačke“, kao đavo od krsta, beže još i Malavci i Rumuni.
Zla kob Malavija počela je 1975. godine na CECEFA šampionatu (takmičenje selekcija Centralne i Istočne Afrike). U finalu je poražen od Kenije – 4:5. Tada je počela, a trajala je 28 godina!
Na isti način, na istom turniru, izgubili su od Zambije devet godina kasnije, zatim 1985. od Mozambika u kvalifikacijama za Afrički kup nacija, pa dve godine zatim Malavi je doživeo još jedan neuspeh „sa kreča“, opet od Kenije, na Afričkim igrama. I 1989. došao je blizu osvajanja CECEFA šampionata, ali je ponovo izgubio u finalu, naravno posle penala, i to zapanjujuće malim rezultatom – 1:2. Titula je pripala Ugandi.Deset godina kasnije i Namibija je savladala Malavi, na COSAFA kupu (takmičenje reprezentacija južnoafričkih asosijacija). Na istom kupu 2000. godine u četvrtfinalu savladala ga je i Angola, a onda i Južna Afrika 2002. u kvalifikacijama za Afričke igre.
Dakle, reprezentacija Malavija iz osam puta nijednom nije pobedila na penale!
Delovalo je da je prokletstvo prekinuto 2003. godine na COSAFA kupu. U četvrtfinalu Malavci su bili bolji izvođači jedanaestaraca od Bocvane – 4:1, a onda i u polufinalu od Zambije – 4:2. Mislili su da se kolo sreće okrenulo...
A onda, usledila je još jedna crna serija sa „bele tačke“.
Izgubili su sa penala od Zambije 2005. na Kupu nezavinosti Mozambika, zatim od Ugande na CECEFA kupu sledeće godine i od Južne Afrike 2007. na COSAFA kupu.
Dakle, Malavi je 13 puta pucao penale i izgubio 11 puta. Procentualno gledano, za nijansu je uspešniji od Engleske, ali samo gledano procentualno. Englezi imaju 14,3 odsto, a Malavijci 15,4. Ali kada bi se poredili, bez obzira na nivoe takmičenja i snagu protivnika, Gordi Albion mora još da gubi da bi dostigao crni niz od osam neuspeha, odnosno 23 godine. Engleska je tek na pet vezanih poraza sa penala.
Rumuni se nikada nisu radovali posle penala, ali izvodili su ih samo dva puta. Sa Svetskog prvenstva 1990. u Italiji eliminisani su u osmini finala od Republike Irske - 4:5 (u regularnom toku i produžecima nije bilo golova), a istim rezultatom ih je kući poslala i Švedska četiri godine kasnije u SAD-u. U četvrtfinalu je bilo - 4:5 (2:2, 1:1, 0:0).
Da ne bude sve baš tako crno,pobrinula se naša naslovna fotografija...Ovako to rade majstori...

Rajko Bošković

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar