Sportski ugao - Kad poznatom daju otkačen nadimak
Autor: Rajko
18.08.2015.

Da li ste znali da postoje televizijski komentatori koji fudbalerima daju nadimke? Postoje, itekako, a naročito Južnoamerikanci vole da se igraju davanjem različitih nadimaka, od Harija Potera do Gorštaka, Igle i Žirafe.

Počećemo ipak od televizije na španskom jeziku Univision, koja se emituje na prostoru SAD-a. Tokom utakmica često se umesto Vejn Runi može čuti El Astro boj (u Evropi ga zovu Šrek), umesto Dejvid BekamEl Spajs boj, umesto Tim HauardEl Pato Hauard (u prevodu Patka Hauard), a umesto reprezentacija SAD-a – Ekipo de Todos (svačija ekipa).

Najpoznatiji po "prekrštavanju" igrača je Luis Omar Tapija, komentator televizije ESPN za područje Južne Amerike. Za njega je Andres InijestaKasper, Karlos Pujol - Tarzan, Džordž Vea - Musafa, Džon KerjuŽirafa, GutiŠegi, Mark OvermarsDrumski trkač, Paolo MaldiniGorštak, Pavel NedvedPatrik Svejzi, Pedro MunitisŠtrumf, RonaldinjoDžar Džar Binks (iz Zvezdanih staza), Rajan GigsRedov Rajan, Sami KediraDžafar, Tomas GravesenŠrek, a Zinedin ZidanHari Poter. Jasno je da je Tapija veliki zaljubljenik u Volta Diznija i njegove junake.

Nadaleko čuven je i Argentinac Huan Manuel El Bambino Pons, koji je naročito inspirisan dok prenosi utakmice engleske Premijer lige. Zato, kada na ekranu vidite ser Aleksa Fergusona, začuje se Crvena faca, a kada se pojavi Abu Dijabi čuje se Kobasica. Za Ponsa je Park Đi Sung - Poslušnik, a Nemanja Vidić je Čudak. Rafael Benitez je postao Hari Poterov tata, a Najdžel de Jong je poznat kao Karatista. Džon O’Šej je, verovali ili ne, Zmijski biftek, dok je Li Bojer svojevremeno bio Tužni hleb. Naročito beskompromisan El Bambino je bio kada je smišljao nadimak Vejnu RunijuKrmak.

Pionir u davanju nadimaka bio je Kolumbijac Andres Salsedo, koji je 80-ih godina prošlog veka prenosio mečeve Bundeslige. On je Tomasu Hesleru "nadenuo" nadimak Pasulj a Karlu Hajncu Rumenigeu Igla.

Od naših fudbalera Dragan Mladenović (bivši fudbaler Crvene Zvezde) dobio je nadimak Nikolas Kejdž, a Dušanu Basti je zbog duge plave kose dodeljen nadimak Nedved.

Ipak najupečatljiviji mi je nadimak legende milanskog Intera. Havijera Zanetija zovu Traktor. Da je kojim slučajem stanovnik Rakovice naši komantatori bi ga verovatno prekrstili u IMT, mada je ova fudbalska legenda za nas svakako MVP.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar