Sportski ugao - Ma ko ti ti baje...
Autor:
24.02.2014.

Afrikanci sigurno nisu čuli za Jelenu Karleušu,ali su majstori za vanfudbalske stvari i tzv bajanje,bacanje čini, kletve i ostale stvarčice koje su karakteristične i Timočku Krajinu, gde su svakako čuli za JK.
Da li ste znali da su vođe plemena u Južnoafričkoj Republici žrtvovale kravu ispred stadiona Soker Siti u Johanesburgu kako bi umilostivile duhove? A da u Gani veruju kako je na Majkla Esijena bačena kletva?
Južnoafrička Organizacija tradicionalnih izlečitelja nedavno sprovela obred kako bi se vazduh pročistio od zlih duhova.
"Ovim činom blagosiljali smo stadion i poželeli dobrodošlicu svim nacijama koje dolaze" rekla jeFepsile Maseko, nacionalni koordinator te organizacije, neposredno pre početka Mundijala 2010. "Krava simbolizuje snagu. Ona ujedinjuje. Ne želimo da se duhovi uplaše različitih jezika."
S druge strane, kada su u Gani čuli da zvezda njihove reprezentacije Majkl Esijen neće igati na Mundijalu, odmah je počela priča da je fudbaler Čelsija žrtva crne magije, koju je na njega bacio rođeni otac. Esijen, koji je u januaru 2010. povredio koleno, i njegov otac Džejms ne samo da su u lošim odnosima, nego se nisu videli poslednjih 15 godina. Džejms, kojeg smatraju čudakom jer živi u jednom selu u kući od blata, lošeg je zdravlja i veoma je razočaran i ljut zbog toga što su svi njegovi pokušaji da stupi u kontakt sa sinom propali. Mnogi koji ga poznaju tvrde da se poslužio tradicionalnom džu-džu kletvom da bi se osvetio sinu i da se zbog toga Majklova povreda sporo zaceljivala.
Međutim, afrički vračevi i šamani mogu i da vam pomognu da postanete bolji igrači. Jedan od najpoznatijih ondašnjih iscelitelja Tabangu Kubeki ima specijalan recept za napadače:
"Da biste bili kao Vejn Runi, morate da koristite veveričju mast jer je ta životinja brza. Dovoljno je samo da je namažete po stopalima."
Naravno, ta mast nije jedini sastojak čudotvornog preparata, ali Kubeki nije želeo da oda koje biljke koristi u kombinaciji s njom. Inače, jedan tetman košta 78 dolara.
Ni Evropljani nisu imuni na slične pomoći „sa strane“, ali dok se oni snebivaju da o tome pričaju, Afrikanci su mnogo otvoreniji. Recimo, senegalski reprezentativac Papa Buba Diop javno je priznao da često koristi džu-džu (zapradnoafrička verzija vudua) kako bi pomogao svom klubu ili nacionalnom timu. Dok je od 2004. do 2007. nastupao za Fulam, često je Krejven Kotidž prskao životinjskom krvlju, međutim, njegovom doskorašnjem klubu Portsmutu nikakvi rituali nisu pomogli da izbegne ispadanje.
E sad postoji još nešto...Kažu da je vrač jedne ekipe iz Gane pojeo (!!!) vrača protivničkog tima dva dana pre derbi meča. Šta mislite ko je bio pobednik derbija...

Rajko Bošković

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar