Sportski ugao - Povređeni Rajko i izgubljeni Irci
Autor:
24.02.2014.

Da li ste znali da je reprezentacija naše nekadašnje države ušla u istoriju SP kao jedina koji je neki meč Mundijala počela s igračem manje.

Bilo je to je na SP 1950. u Brazilu, izlazeći na teren pred utakmicu s domaćinom, kapiten jugoslovenske reprezentacije Rajko Mitić naglo podigao glavu i udario je o metalni deo konstrukcije tunela. Posekotina je bila ozbiljna, a krvarenje obilno, pa su morali da mu ukažu medicinsku pomoć. Uprkos povredi, legendarni fudbaler insistirao je na tome da nastupi, pa je po ušivanju glave ušao u igru sa dvadeset minuta zakašnjenja. Zbog svega toga Mitić nije video vodeći gol Brazila, nego je za njega saznao tek u poluvremenu. Karioke su na kraju trijumfovale 2:0, a koliko je nama poznato, to je jedina utakmica u istoriji Mundijala koja je startovala bez propisanog broja igrača na terenu.

Kada smo već kod Brazila i legendarnih fudbalera, jedan od najvećih među njima sklon je da pred svaki Mundijal izrekne priličan broj prognoza, od kojih su se mnoge pokazale kao potpuni promašaji. Pele je tri puta osvajao Svetsko prvenstvo (1958, 1962. i 1970), ali njegov prognozerski učinak ne može da se meri s onim na terenu. Zbog toga je Romario jednom prilikom izjavio: „Pele je pesnik kada su mu usta zatvorena“, dok je Luis Felipe Skolari bio još eksplicitniji: „Smatram da Pele ne zna ništa o fudbalu. Njegove analize uvek ispadnu pogrešne. Ako želite da osvojite titulu, morate da slušate Pelea i potom uradite sve suprotno.“

Slavni Brazilac proglasio je Španiju favoritom Mundijala 1998, a Crvena furija ispala je u prvom delu takmičenja. Četiri godine ranije njegov kandidat za titulu bila je Kolumbija. Ta selekcija bila je poslednja u grupi A, što je dovelo do velike tragedije - naime, defanzivac Andres Eskobar ubijen je po povratku u domovinu zbog toga što je postigao autogol.

Da li ste znali da su Irci postavili negativan rekord kao reprezentacija sa najmanjim posedom lopte u istoriji evropskih prvenstava?
Ta ekipa bila je u napadu manje od 25 odsto vremena provedenog na terenu na EURO 2012.

Tim Đovanija Trapatonija je u mečevima grupe C protiv Hrvatske (1:3), Španije (0:4) i Italije (0:2) držao loptu samo 66 minuta od ukupno 270.
Nisu se proslavili ni Rumuni 1996. godine. Na startu takmičenja po grupama poraženi su od Francuske (0:1) golom Kristofa Dugarija u 25. minutu, zatim istim rezultatom i od Bugarske pogotkom Hrista Stoičkova već u trećem minutu, a na kraju i od Španije (1:2) iako su dugo „držali“ 1:1. U finišu ih je „slomio“ Giljermo Amor. U ta tri poraza reprezentacija naših istočnih suseda bila je bez lopte 176 minuta, odnosno 65 odsto vremena.

Austrijanci su, kao koorganizatori Evropskog prvenstva 2008. (uz Švajcarsku), osvojili samo bod u duelima sa Hrvatskom (0:1) Poljskom (1:1) i Nemačkom (0:1). Iako domaćini, bili su konstantno inferiorni, pa su bez poseda lopte bili 187 minuta, odnosno 69 odsto vremena! Jedini gol za Austriju postigao je Ivica Vastić i to sa bele tačke u 93. minutu, i doneo izjednačenje protiv Poljaka. Bodove su joj „oteli“ Hrvat Luka Modrić sa penala i Mihael Balak.

Ipak, „najzvučnije ime“ među selekcijama koje su bile u tako podređenom položaju na kontinentalnim šampionatima je Engleska, čiji su igrači, kao i austrijski dve decenije kasnije, „čuvali“ loptu samo 31 odsto vremena. Reprezentacija „kolevke fudbala“ na turniru 1988. u Nemačkoj nije uspela da izvuče ni remi. Prvo ju je savladala Republika Irska pogotkom Reja Hatona (1:0), zatim su identičnim rezultatom (3:1) sastav Bobija Robsona pobedili kasniji osvajač titule Holandija i Rusija.

Još jedna zanimljivost: Češka je na EURO 2012 bila pobednik grupe A sa negativnom gol-razlikom (-1), odnosno 4:5. Međutim, nije ona jedina reprezentacija kojoj je to uspelo na velikim takmičenjima. Još veći minus imao je Kamerun, kada je osvojio grupu na Svetskom prvenstvu 1990. Na čuvenoj premijeri je iznenadio Argentinu, strelac je bio legendarni Rože Mila (1:0), zatim i Rumuniju (2:1), a onda je afričkog predstavnika deklasirala Rusija – 0:4. Ipak, Mila i drugovi su bili prvi iako su imali najgoru gol-razliku u grupi – 3:5.

Rajko Bošković


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar