Država pomaže vinogradare - I do 5.000 evra bespovratne pomoći
Lokacija: Srbija i svet
18.02.2019.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu kroz koji vinogradari i vinari imaju mogućnost da unaprede proizvodnju, uz bespovratnu podršku u iznosu od 50 do 60 odsto realizovane investicije.

Iz Ministarstva poručuju da su cilj podrške podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose. Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je, pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina.
 
Javnim pozivom se utvđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.
 
- Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 evra, a minimalna 500 evra, dok maksimalna podrška iznosi do 5.000 evra - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elemenata potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistema za navodnjavanje "kap po kap", mreže za zaštitu od ptica, kao i specifične oprema za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata. Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahteva za dodelu podrške.
 
Ukoliko su podnosioci zahteva u statusu preduzeća, neophodno je da im primarna delatnost bude u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti. Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtev za dodelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Obrazac zahteva može se preuzeti sa sajta Ministarstva.
 
Izvor: srbijadanas.com
Foto: Profimedia
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar