Nedimović: 390 miliona evra za poljoprivrednike iz IPARD-a
Lokacija: Srbija i svet
22.01.2018.
- Odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima neće se menjati u odnosu na 2017. godinu. Sve mere koje su bile aktuelne lane biće na snazi i i ove godine u nameri da se postigne kontinuitet u razvoju poljoprivrede, kazao je srpski ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović, na šestom po redu naučnom i stručnom savetovanju poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, koji je juče završen na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
 
Po rečima Nedimovića Ministarstvo poljoprivrede imaće ove godine šest milijardi dinara na raspolaganju za osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i investicije. - Ove godine biće ukupno sedam konkursa za subvencije po IPARD –u , računajući i onaj objavljen krajem decembra 2017 a ukupna vrednost tih konkursa je oko 44 milijarde dinara ili oko 390 miliona evra, podvukao je ministar poljoprivrede.
 
On je obavestio zemljoradnike da za sve što ne budu mogli da dobiju prema IPARD – ovim konkursima moći će da konkurišu i dobiju od države. - Lane smo na osnovu konkursa dali subvencije za kupovinu 1.700 traktora i ostalo je još nešto malo da se isplati poljoprivrednika po toj konkursnoj subvenciji.
 
Ministar je najavio da će ove godine za tov junadi po grlu stočari umesto 5.000 dinara dobijati duplo više novca - 10.000 dinara, a da će govedari i dalje dobijati 25.000 dinara po mlečnom grlu krave ,i da će se subvencije proširiti i na simentalske rase. 
 
- Uprostićemo proceduru direktnog davanja novca kako bi novac što pre stigao do korisnika, i uvesti novu metodologiju plaćanja po hektaru kako bi novac stizao na vreme , pre setve. Planiramo i da reformišemo registraciju poljoprivrednih gazdinstava u nameri da dođemo do tačnog podatka koliko je onih koji se zaista bave ovom granom privrede. Ministarstvo će se ove godine baviti i zakonskom regulativom , pa sledi izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, reglative u vezi bezbednosti hrane i regulisanja tržišta poljoprivrednim proizvodima, podvukao je srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 
 
Posebno se osvrnuo na penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, koje je pokazalo slabosti, već u startu, od kada je uvedeno 1986. godine , pa je najavio da će ministarstvo podvući crtu u tom smeru da se zaista zna ko je poljoprivredni osiguranik a kome je zemljoradnja sporedan izvor prihoda. 
 
Počeo je probni rad Nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka u Batajnici, koja za sada radi samo monitoring za Upravu za veterinu.
- Očekujem da ćemo do septembra dobiti akreditaciju i da će se od 1. januara 2019. preći da cena mleka vredi spram kvaliteta.
 
Nedimović je kazao da su na pragu dogovori sa potencijalna dva investitora oko kupovine IMT u Rakovici , te da se očekuje već u februar da se razgovori završe i konačno bude poznato ko će gazdovati posrnulom fabrikom IMT (Industrija motora i traktora) .
 

Izvor: Dnevnik 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar