Subvencije države: Za novo radno mesto od 3.000 do 7.000 evra
Lokacija: Srbija i svet
16.03.2018.
Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, koja će ovih dana stupiti na snagu, a po kojoj su strani i domaći investitori izjednačeni, kao i uslovi koje moraju ispuniti da bi dobili novčanu pomoć države. Subvencije mogu dobiti privredna društva sa sedištem u Srbiji.
 
Mali privredni subjekt je onaj koji ima manje od 50 zaposlenih, srednji ukoliko zapošljava od 50 do 250 radnika, a veliki koji ima više od 250 radnika.
 
Subvencije se i ovoga puta dodeljuju u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine u kojoj se realizuje investicioni projekat.
 
Podsticaji za opravdane troškove bruto zarada za nova radna mesta kreću se od 3.000 evra po novootvorenom radnom mestu u prvoj grupi razvijenosti opština, do 7.000 evra po radniku u devastiranim područjima Srbije.
 
Za opštine u drugoj grupi razvijenosti podsticaji po radnom mestu su 4.000 evra po radniku, za treću grupu 5.000, a za četvrtu 6.000. 
 
Period garantovanog ulaganja i zaposlenosti, tokom kojeg subvencionisani investitor ne sme da smanjuje vrednost osnovnih sredstava kao ni broj zaposlenih radnika, jeste tri, odnosno pet godina nakon realizacije investicije. Investitor koji dobija pomoć države mora radnicima da isplaćuje zaradu najmanje u visini minimalne zarade i druga primanja, kao što su topli obrok i regres, tako da ugovorena plata iznosi najmanje 120 odsto utvrđenog minimalca.
 
Maksimalna iznos subvencija za velika privredna društva iznosi najviše do 50 odsto opravdanih troškova za realizaciju investicionog projekta, 60 odsto za srednje privredno društvo, a za mala privredna društva najviše do 70 odsto opravdanih troškova. Novac se može dodeliti za investicione projekte u proizvodnom sektoru kod kojih opravdani troškovi u materijalna i nematerijalna sredstva iznose najmanje 500.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje više od 100 novih radnika.
 
Subvencije dobijaju i investicioni projekti u sektoru usluga međunarodne trgovine kod kojih opravdani troškovi ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva iznose najmanje 150.000 evra i u kojima se obezbeđuje zapošljavanje 100 radnika.
 
Novac mogu dobiti i investicioni projekti u sektoru poljoprivrede čiji troškovi iznose najmanje 2.000.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 25 novih radnika, kao i za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim područjima čija je minimalna vrednost 2.000.000 evra i u kojima se obezbeđuje zapošljavanje 70 radnika na neodređeno vreme.
 
Stepen razvijenosti opština utiče i na svotu koju će država dodeljivati investitorima, pa će tako oni koji zapošljavaju u devastiranim područjima dobijati novac čak i kada imaju opravdane troškove od najmanje 100.000 evra, pod uslovom da otvore deset novih radnih mesta.
 
Za ulaganje u opštine u četvrtoj grupi razvijenosti uslov su opravdane investicije od najmanje 200.000 evra i zapošljavanje 20 radnika, za treću grupu ulaganje mora biti najmanje 300.000 evra i zapošljavanje 30 novih radnika, za drugu grupu ulaganje je najmanje 400.000 evra i 40 radnih mesta, dok je za prvu grupu potrebno ulaganje od najmanje 500.000 evra i posao za 50 novih radnika.
 
U ovoj Vladinoj uredbi posebno je uređeno ulaganje pod posebnog značaja za državu Srbiju. Ulaganja čijom realizacijom se bitno utiče na dalji razvoj privrede u Srbiji kao investicione lokacije, ulaže najmanje pet miliona evra ili otvara više od 500 novih radnih mesta smatra se ulaganjem od posebnog značaja. Takvim ulaganjem smatra se i investicija koja se realizuje na teritoriji jedne ili više opština i podstiče realizaciju razvojnih prioriteta tih lokalnih samouprava u funkciji povećanja njihove konkuretnosti. Ulaganja na osnovu usvojenih bilateralnih sporazuma i sporazuma o prekograničnoj saradnji se takođe smatraju ulaganjima od posebnog značaja za državu.
 
Vlada Srbije pregovara s više od 50 investotora koji bi trebalo da otvore 28.000 radnih mesta.
 
Prethodna iskustva pokazuju da politika subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta, koja je vraćena 2014. godine, daje dobre rezultate i da se svaka subvencija, odnosno investicija države u nove investicije, vrati u državni budžet u roku od 18 do 22 meseca.
 

Izvor: Dnevnik 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar