U toku Nedelja braka
Lokacija: Srbija i svet
11.02.2019.

U Srbiji se od 7. do 14. februara održava „Nedelja braka” – po ugledu na Međunarodnu nedelju braka koja se već dvadeset godina proslavlja u velikom broju zemalja. Slogan ovogodišnje Nedelje braka je „Vernost je prednost”, a bračni savetnici Nebojša i Gordana Savić iz udruženja „Brak i porodica”, koje već nekoliko godina organizuje ovu manifestaciju, kažu da je ovaj slogan osmišljen zbog činjenice da je prevara jedan od glavnih uzroka razvoda.

Statistika govori da svaki peti bračni par u Srbiji završi u brakorazvodnoj statistici, a naše iskustvo svedoči da više od 90 odsto parova dolazi u savetovalište zbog prevare. Iako su za preljubu vezani mnogi mitovi, počev od uverenja da su muškarci neverniji pol, pa do verovanja da postoje zanimanja koja su „podesnija” za prevaru, realnost govori da podjednako varaju i žene i muškarci, i lekari i poštanski službenici… Zajednički imenitelj svih prevara jeste da se u aferu ulazi onda kada je nečija „emotivna” banka prazna i kada na sentimentalnom „tekućem” računu više nema ni pažnje, ni komplimenata, ni ljubavi od strane partnera. Tada počinjemo da primećujemo ljude oko sebe ili primećujemo da oni reaguju na nas, objašnjava bračni terapeut Nebojša Savić.
 
Iako cinici tvrde da su osobe verne proporcionalno mogućnosti izbora, a taj mit podgrevaju filmovi u kojima se strasne afere dešavaju u bolničkoj trećoj smeni ili u pilotskoj kabini, Savić kaže da ne postoje profesije u kojima se više vara, ali je istina da posao zbližava ljude.
 
Jednostavno je razumeti zašto se zaljubljujemo na poslu, jer je većina osoba tih osam sati u svom najboljem izdanju – veseli, raspoloženi, šarmantni i puni energije, a u svom „top” izdanju lako postajemo emotivni mamac. Fizička blizina dovodi i do emotivnog zbližavanja, pa su zbog toga poslovi koji zahtevaju timski rad pogodan psihološki milje za razmenu emocija. Prvi faktor koji zbližava ljude je blizina, a drugi je svakodnevno viđanje. Ako svakog dana viđamo jednu osobu, mi nesvesno počinjemo da je upoređujemo sa ostalima i da uočavamo njene komparativne prednosti. Zajednički prolazak kroz neke stresne situacije na poslu ljude zbližava, a ako sa nekim postanemo bliski, često počnemo da delimo intimu sa njim, da se viđamo van posla i maštamo o drugoj osobi. Veliki broj potencijalnih veza tu prestaje i ostaje na flertu, ali neki se upuštaju i u seksualnu aferu, objašnjava porodični terapeut Gordana Savić.
 
Savićeva podvlači da je prevara uvek simptom nezadovoljstva ili narušenog samopouzdanja, bilo zbog krize srednjih godina ili zbog subjektivnog doživljaja odsustva partnerove ljubavi. Na pitanje – kako reaguju kada se suoče sa prevarom, ona kaže da je muškarci po pravilu negiraju dok se ne suoče sa neoborivim dokazima ili minimiziraju aferu objašnjenjima tipa „sa tobom imam emotivni, sa njom imam samo seksualni odnos”. Žene su ipak te koje se češće odlučuju na razvod.
 
Bilo da se nakon prevare partneri odluče za razvod ili za „spasavanje” braka, trebalo bi imati na umu da nikada više ništa neće biti isto. Prva žrtva prevare je poverenje, a crv sumnje ostaje za ceo život. Prevara dramatično menja porodičnu dinamiku i odnose sa širom porodicom, prijateljima i kumovima. Uvek će biti prijatelja i rođaka koji će neblagonaklono gledati i preljubnika i osobu koja je prevaru oprostila. U našem društvu na muškarce koji opraštaju prevaru gleda se kao na slabiće. Nije lako biti veran, jer vernost zahteva čvrst karakter i odluku, podseća Gordana Savić.
 
Nebojša Savić dodaje da se sa „normalizacijom” prevare susrećemo u svim aspektima društva – postalo je uobičajeno da uplatimo letovanje a turistička agencija pobegne sa našim parama, da nas na kasi u samoposluzi sačeka druga cena od one na polici, da na izbornoj listi zaokružimo jednog kandidata, a on posle uđe u koaliciju sa onim za koga nikad ne bismo glasali…
 
Iskustvo porodičnih terapeuta govori da je nakon prevare potrebno raditi dve godine na partnerskom odnosu da bi se stvari dovele u normalu. To ne znači da treba da se ide kod terapeuta dve godine, ali mora da se radi na odnosu i povratku poverenja, zaključuje Savić.
 
Nebojša i Gordana Savić ne sakrivaju zadovoljstvo zbog činjenice što raste broj gradova, kompanija i institucija koje učestvuju u obeležavanju ove manifestacije. Osim u Beogradu, Nedelja braka obeležava se i u Novom Sadu, Subotici, Rumi i Sremskoj Mitrovici, a informacije o svim dešavanjima dostupne su na sajtu ,,Nedelja braka''. 
 
Izvor: politika.rs
Foto: fb stranica ,,Nedelja braka''
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar