Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt
Lokacija: Srbija i svet
17.01.2018.
Za državu Srbiju je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i u skladu sa tim ćemo se odnositi prema tome, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenuće predistražni postupak i dostaviti zahteve ostalim nadležnim organima, MUP-u, BIA i drugim, rekao je predsednik.
 
Vučić je naveo da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dogovoreno da se uputi pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.
 
Kako je rekao, uvereni su da bi učešće organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića. 
 
Istakao je da Beograd nema najveće moguće poverenje u prištinske organe.
 
- Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer, mi kažemo, mi ćemo da otkrijemo (ubice), kaže Vučić.
 
Dodaje da ne zna zašto to ne bi prihvatili i podsetio da Beograd ima protokole za saradnju se Euleksom i Unmikom.
 
- I mislim da to može normalno da funkcioniše. Gotovo sam sigran da je ovo toliko krupno, da može da prođe neistraženo i bez pronalaženja jasnog krivca, porčuje Vučić.
 
Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog zločina, dodao je predsednik.
 
Istakao je da ne želi da govori o tome kome bi moglo da odgovara ubistvo Olivera Ivanovića.
 
- Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili, rekao je predsednik Srbije novinarima.
 
- A, kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno...i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu..., rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom.
 
Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je "svakome ko je zavšio prvi razred osnovne škole sve jasno i svi su sve razumeli".
 
- Samo da sačekamo i vidimo... Ali ko god je počinio ubistvo biće pronađen, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrolu administrativne linije. Izrazio je nadu da ubistvo Ivanovića neće biti zloupotrebljeno za pokušaje da ostvare neke svoje ideje.
 
- Moje upozorenje danas je i da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga, ni na sever, niti na Kosovo uopšte, naveo je Vučić. 
 
Primetio je da je "posao" Albanaca da optužuju Srbiju za sve i to već rade mnogo vremena.
 
- Ali, ne razumem one odavde koji misle da je to prilika... pošto ih niko neće ni za šta, svi znaju kakvi su lopovi, da se okliznu oni bi rekli Vučić je kriv, rekao je predsednik.
 
- Svaki dan govore da sam ja izdajnik – jel to nije meta na čelu ili petostruki aršini. Ubistvo će biti istraženo i ubice otkivene, zaključio je Vučić. 
 
Aleksandar Vučić je, kako je rekao, bez obzira na političke razlike, uputio saučešće porodici Ivanović i Srbima na KiM. Naveo je da, ko god da je ubio Ivanovića, Srbin, Albanac ili stranac, da je to napad pre svega na porodicu Ivanović ali i na srpski narod na KiM, na sever Kosova i na Srbiju u celini. 
 
Dodao je da su zločinci ostavili tragove, i da je to razlog što Srbija traži aktivno učešće i pronalaženje počinilaca. 
 
Ukazao je da je delegacija Srbije u Briselu napustila dijalog jer je veoma teško da se razgovara. Predsednik je istakao da je u drugom delu sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o svakodnevnim pretnjama ratom i ratnim sukobima na KiM.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema ovlašćenja da govori o saznanjima, kojima raspolažu službe u vezi ubistva Olivera Ivanovića, ali, kako je rekao, da "ima mnogo interesantnih detalja, koji ukazuju na moguće počinioce".
 
Dodaje da će Srbija preduzeti sve mere koje su neophodne da se pronađe ubica ili ubice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića.
 
Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, "ali očekujemo da oni to urade profesionalno" i to je tražio i od Federike Mogerini i predstavnika Međunarodne zajednice da brzo reaguju.

- Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji nikada nije pozivao sukob Srba i Albanaca, naglasio je Vučić.
 
Vučić je rekao da je "pravi gospodar Kosova", a to nije ni Tači ni Haradinaj, već Kadri Veselji, govorio "da se Albanci neće zaustaviti do Niša".
 
- Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, dobro smo shvatili ćutanje onih koji su više puta trebali da reaguju, rekao je Vučić uz odgovor Veseljiju da neće stići do Niša i da će Niš ostati najlepši grad koji će moći da posete kao turisti i dobri građani koji žele da vide nešto lepo.
 

Izvor: RTS, Tanjug 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar